nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

Anja Širovnik Njena.si

Anja (Sanjski moški) našla srečo v ljubezni?

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsedniški kandidat Anže Logar za zdaj samo planinari – bo kot Pahor pobiral smeti, čistil pesjake ali krpal ceste?

Deli na:
Predsedniški kandidat Anže Logar za zdaj samo planinari – bo kot Pahor pobiral smeti, čistil pesjake ali krpal ceste?

Mozaik kandidatov za predsednika republike se sestavlja. Anže Logar (1976), zunanji minister v tretji Janševi vladi (2020–2022), bo kandidiral s podpisi državljanov. Logar bi se lahko vmešal v finale – z uvrstitvijo v drugi krog.

Čakamo še na opredelitev strank NSI, SD in Levice. Od Logarje dve leti starejši kočevski župan Vladimir Prebilič bo kandidaturo pred novinarji oznanil v četrtek. Za predsedniške volitve se velja potruditi, ker bodo takoj za njimi še lokalne.

Najbolje organizirana stranka, zmagovalka predzadnjih volitev, zdaj najmočnejša opozicijska stranka, je pričakovano podprla svojega človeka, tokrat predsednika Sveta SDS. Pred petimi leti so stranki so z najavo vstopa v tekmo evropske poslanke Romane Tomc predolgo čakali; svet stranke jo je potrdil šele 9. septembra. Njena podpora se je zato dvignila šele proti koncu kampanje, še vedno pa je z doseženimi 13,7 odstotka krepko zaostala za podporo na parla-mentarnih volitvah.

Na še eno pomembno razliko velja opozoriti: Logar ne bo kandidat stranke SDS tako kot Milan Zver (2012) in Tomčeva (2017). Če je bilo treba slednjo nagovoriti, da kandidatura, je tokrat drugače: Logar se je odločil kandidirati »po tehtnem premisleku in pogovori z ljudmi, ki jih cenim«. SDS je njegovo kandidaturo podprla, to lahko store tudi drugi. Formalno bo veljal za nestrankarskega kandidata in moral bo zbrati 5000 podpisov.

Delovni Pahor zaradi volilne kampanje prijavljen delovni inšpekciji

Prvi nastop Anžeta Logarja pred javnostjo je šel poudarjeno v smer povezovanja v družbi in politiki, za kar je potreboval verodostojno prvopodpisano že malce pozabljeno nekdanji članico izvršilnega odbora SDS in evropsko poslanko Romano Jordan. Da se je pasivizirala v stranki je bil razlog premik SDS k ideološkim temam. Čeprav je bila sicer na volitvah uspešna pa zaradi tega ni vzpostavila »ustreznih povezav v političnem prostoru z ostalimi strankami, da bi lahko imela vpliv na razvoj politike v Sloveniji, kakršen ji sicer, glede na politični rezultat, priteče,« je pred časom razmišljala Romana Jordan.

Kot rečeno, Logar ima možnosti uvrstitve v drugi krog, če se bodo glasovi na levi razpršili še s ponudbo kandidatov SD in Levice. Že to bi bil kljub porazu rekord. Ko pred desetletjem kljub podpori pomladnih strank NSI in SLS v »finale« ni uspelo priti Zveru, je bil precej razočaran. Izjavil je celo, da si bo vzel nekaj časa za razmislek o nadaljevanju politične kariere.

Kaj bo torej s politično kariero Logarja, če drži, da je desni kandidat ne predsedniških volitvah brez resnih možnosti? Logarja se omenja kot tistega v SDS, ki je znal o čem razmišljati tudi drugače od predsednika Janez Janša. Bo znal po volitvah kapitalizirati identiteto politika dialoga in širših uvidov?

»Zame je uspeh pot po kateri grem,« je dejal Logar, ki bo to poletje osvojil 30 slovenskih vrhov. V slogu legende Nejca Zaplotnika: Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.