Revija Reporter
Slovenija

Janša se hvali z druženjem z voditelji: Lepo je povsod imeti prijatelje

STA
1 1.556

3. nov. 2021 7:39 Osveženo: 7:49 / 03. 11. 2021

Deli na:

Premier Janez Janša se je udeležil zagona pobude za zmanjšanje izpustov metana za 30 odstotkov do leta 2030, ki sta jo predlagala ZDA in EU. Zaveza za zmanjšanje tega toplogrednega plina je ena od ključnih zavez na podnebnem vrhu COP26, čeprav ni del uradnih pogajanj v okviru Združenih narodov, so sporočili iz kabineta premierja.

Med podporniki pobude je tudi Slovenija.

Po zaključku dvodnevnega obiska je predsednik vlade povedal, da je ob robu podnebne konference potekalo veliko usklajevanj med EU in svetovnimi partnerji, reševali so tudi različna odprta vprašanja. Veliko pa je bilo priložnosti tudi za dvostranske pogovore o sodelovanju Slovenije z državami iz drugih celin. "Lepo je povsod imeti prijatelje," je tvitnil premier.

Janša se je med drugim danes srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, z monaškim knezom Albertom II, predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correia e Silvom in predsednikom norveške vlade Jonasom Gahrom Storejem. Sestal se je še s predsedujočim COP26 britanskim ministrom Alokom Sharmom.