Revija Reporter
Slovenija

Janša prišel poslušat škofa, ki so mu v času njegove vlade nezakonito brskali po bančnih računih

Igor Kršinar
12 2.703

26. dec. 2023 22:33 Osveženo: 12:11 / 27. 12. 2023

Deli na:

Lojze Peterle in Janez Janša na Sv. Jakobu nad Medvodami

Bobo

Letošnje tradicionalne slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu nad Medvodami so se udeležili tudi trije člani osamosvojitvene vlade: poleg takratnega premierja Lojzeta Peterleta in ministra za Slovence po svetu Janeza Dularja tudi takratni obrambni minister Janez Janša.

Medtem ko Peterle na prireditvah na Jakobu skoraj nikoli ne manjka, prav tako smo tam že večkrat videli Dularja, pa je bilo presenečenje letošnja udeležba Janše, ki ga vsaj v zadnjih desetih ali dvajsetih letih tam nikoli nismo videli. Presenečenje je bilo toliko večje, ker je mašo za domovino vodil novomeški škof Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference, ki je bil ena od žrtev zadnje Janševe vlade.

Spomnimo, škofu Sajetu je urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Damjana Žuglja pregledoval bančne račune, čeprav za to ni bilo nobene pravne podlage. Nezakoniti postopek je sprožila anonimka, napisana v nemškem jeziku, v kateri so škofu Sajetu očitali davčno utaje in davčne kršitve, ker v času, ko je bil duhovni pomočnik na avstrijskem Koroškem, svojih takratnih prihodkov naj ne bi pravilno prijavil slovenskim organom.

Sv. Jakob nad Medvodami

Igor Kršinar

Ko se je anonimka pojavila tudi v javnosti, je Saje pojasnil, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, ker je zaslužil le nekaj odstotkov zneska, ki je prag za prijavo slovenskim davčnim organom. Ta prag je 50.000 evrov. Anonimka je bila poslana državnemu tožilstvu, finančni upravi in uradu za preprečevanje pranja denarja. Medtem ko sta jo prva dva zavrgla kot brezpredmetno, so jo na Žugljevem uradu obravnavali kar dvakrat. Uslužbenec, ki jo je sprva dobil v obravnavo, jo je vrgel v koš.

Slovesnosti se je udeležil nekdanji minister Janez Dular.

Igor Kršinar

Nato je anonimka še enkrat prišla na urad, tokrat pa so zadevo dodelili članici SDS, ki se je na uradu zaposlila v času Žuglja, ta pa jo je vzela resno in nezakonito preverjala škofov bančni račun. Od banke, kjer ima Saje račun, je zahtevala podatke z njegovega računa ne le za obdobje, ki mu ga je očitala anonimka, pač pa vse transakcije od prvega dne njegovega odprtja bančnega računa. Urad bi se sicer lahko obrnil na pristojne organe v Avstriji, česar niso storili, saj je bil očitno namen tega nezakonitega pregledovanja zbiranje občutljivih osebnih podatkov, s katerimi bi lahko škoda diskreditirali.

Škof Saje namreč sodi v liberalno strujo v slovenski cerkvi, zato bi njegova diskreditacija najbolj koristila konservativni struji, ki jo vodi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Verjeti je, da je prvak SDS želel narediti uslugo svojim podpornikom v cerkvi, podobno kot naj bi z nezakonitim pregledovanjem bančnih računov srbskega poslovneža Dragana Šolaka, ki že vrsto let deluje tudi v Sloveniji, delal uslugo srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ki mu je v zameno posredoval podatke o domnevno spornih poslih družbe Gen I, ki jo je takrat vodil sedanji premier Robert Golob.

Sv. Jakob nad Medvodami

Igor Kršinar

A vrnimo se k slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu nad Medvodami. Medtem ko je Peterle škofovo pridigo poslušal pred nabito polno cerkvico, je bil Janša med poslušalci v cerkvi. Ampak ne do konca pridige, saj je proti koncu odšel ven in pozdravil Peterleta. Morda mu je postalo nerodno, ko je toliko časa poslušal pridigo svoje žrtve, če sploh ima kaj vesti. Mimogrede, škofa je novica, da so ga Janševi ljudje nezakonito pregledovali in brskali po njegovem bančnem računu, zelo prizadela. Težko verjamemo, da se mu je Janša prišel opravičiti, čeprav bi bil čas za to.

Škof Saje pri maši za domovino na Svetem Jakobu: 'Naša domovina pripada vsem!'

O slavnostnih govornikih in kulturni prireditvi, ki je potekala po maši za domovino, pa smo že poročali na tej povezavi:

Na Sv. Jakobu bo kot pred 33 leti: praznik slovenske samostojnosti z mašo škofa Sajeta