kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so verodostojne, je potrdilo sodišče

Deli na:
Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so verodostojne, je potrdilo sodišče

Marta Kos - Foto: Primož Lavre

Ob kandidaturi Marte Kos za evropsko poslanko se vnovič zastavlja vprašanje verodostojnosti seznama na mikrofilmu udba.net. Kot je znano, gre za centralno evidenco takratnega republiškega sekretariata za notranje zadeve, na kateri so vse osebe, ki jih je do leta 1987 obravnavala takratna milica oziroma Služba državne varnosti.

Pri Marti Kos je navedeno, da ima dosje SDV z oznako 14000, kar pomeni registrirane vire te službe. Da gre za verodostojne evidence, potrjujejo v Arhivu, kjer mikrofilm tudi hranijo, poleg tega je njegovo verodostojnost leta 2016 potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani, ki je v kazenski zadevi zoper Janeza Janšo zavrnilo pritožbo Francija Perčiča kot neutemeljeno.

Ko je bil Perčič svetovalec predsednika republike Danila Türka, je leta 2008 Janša dejal, da »obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec«. Podobno izjavo je ponovil še leta 2010 na televiziji Kanal A. Svetovalec predsednika je nato prvaka SDS kazensko preganjal zaradi domnevne žalitve in tožbo izgubil. Leta 2015 je Janšo oprostilo ljubljansko okrožno sodišče, leto pozneje pa je sodbo potrdilo še višje sodišče.

Janša se je namreč skliceval na omenjeno udbovsko evidenco, v kateri je pri Perčiču številka udbovskega dosjeja 60000, kar naj bi pomenilo uslužbence oziroma rezerviste SDV. Avtentičnost mikrofilma so presojali trije arhivisti strokovnjaki, ki so ocenili, da je evidenca udba.net vsaj v delu, ki se nanaša na Perčiča, avtentična.

Foto: Bobo - Da je mikrofilm z udba.net verodostojen, je leta 2016 ugotovilo sodišče in oprostilo Janeza Janšo, ki ga je kazensko preganjal Franc Perčič.

Do preobrata v sojenju je prišlo, ko je leta 2011 na sodišču kot priča nastopil Matevž Košir, ki je bil direktor Arhiva RS v letih od 2005 do 2009. Med drugim je Košir med pričanjem povedal, da je Arhiv RS leta 2007 prevzel dva izvoda centralne aktivne evidence, in sicer so enega prejeli od ministrstva za notranje zadeve, drugega od Sove. Dodal je, da gre za podatke iz leta 1991, njihovo avtentičnost pa sta potrdila oba organa.

Glede evidence, ki jo je objavil nekdanji častni konzul Dušan Lajovic v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo, pa je rekel, da izhaja iz leta 1987 in da se obe, ki sta bili uradno prevzeti, v glavnem ujemata z njo. SDV je namreč gradivo sproti obnavljala vsakega pol leta, toda tisto iz leta 1991 je bilo po njegovih besedah v velikem odstotku uničeno.

Verodostojnost Lajovčeve evidence bi tako lahko primerjali s primerjavo obeh evidenc, ki so ju uradno prejeli leta 2007: »Da bi tako evidenco ponaredili, bi bilo izredno zahtevno. V vsakem primeru pa druge evidence v Arhivu potrjujejo avtentičnost in ne moremo imeti tega kot dokazno gradivo, ampak za arhiviste se zdi, da je ta evidenca iz leta 1987 najbolj popolna, če govorimo v primerjavi z drugimi verzijami centralne arhivske evidence.« Ob tem je še dejal, da uradnega šifranta za udbovske številke nimajo. Obstaja pa tisti, ki ga je objavil Lajovic.

Mimogrede, kaj pomeni številka 14000, lahko sklepamo na podlagi ohranjenih udbovskih dosjejev. Nekatere je videl tudi pisec teh vrstic, v vseh primerih je oseba s to številko SDV poročala o početju nadzorovanih oseb.