Revija Reporter
Slovenija

Absurdi slovenskega zdravstva: zlomljena noga zobne asistentke ohromila celo ambulanto v Ljubljani

Ana Jud
18 15.536

11. avg. 2024 6:00 Osveženo: 6:19 / 11. 8. 2024

Deli na:

Mar v vsej ljubljanski regiji ni nobene primerno izurjene zobozdravstvene asistentke, ki bi nadomestila poškodovano?

Sašo Švigelj

Prejšnji teden je ena od vzornih mladih mamic poklicala v zobozdravstveno ambulanto za mladoletne v ZD Bežigrad; da, to je prav tisti zdravstveni dom, pred katerim so se še predlani vile kačaste vrste bolnikov, ki sta si jih pridrvela ogledat takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković.

Mamica je želela preveriti termin, ki so ga v ambulanti njenemu otroku dali že pred meseci. Otrok termin res potrebuje. Čim prej mu morajo izpuliti mlečni zobek, ki sam noče izpasti, s tem pa ovira rast stalnemu zobu, ki rine iz ozadja.

Mamici se je oglasila zobozdravnica Andrea Mariano Brilej in potožila, da si je njena medicinska sestra oz. asistentka nesrečno poškodovala nogo, da ni znano, do kdaj bo na bolniški, zobozdravnica brez asistentke pa je kot konj brez kopita. Zobozdravnica je mamici povedala, da čisto vse termine v njeni ambulanti odpovedujejo, da niti približno ne ve, kdaj bo lahko nadaljevala z delom.

Če ste dvignili obrvi, niste edini – tudi začudena mamica jih je! Seveda se živemu človeku vse pripeti, sočustvujemo z gospo asistentko ter ji pošiljamo pozitivno energijo, da bi si čim prej opomogla. A vseeno ne moremo mimo vprašanja, kako je mogoče, da zaradi bolniške odsotnosti ene asistentke ohromi delo v celotni ambulanti? Mar v vsej ljubljanski regiji ni nobene primerno izurjene zobozdravstvene asistentke, ki bi nadomestila poškodovano?

Portal Necenzurirano je opomnil, da je Damjan Polh, predsednik Fidesa, venomer nezadovoljnega zdravniškega sindikata, že aprila napovedal manko v sektorju: »Razmere v javnem zdravstvu so danes nevzdržne. Zdravnice in zdravniki imamo tega dovolj, mnogi odhajajo in bojimo se, da bodo odhodi kmalu bistveno bolj množični.«

Črna napoved se na srečo ni uresničila, v javnem zdravstvu se je število zdravnikov od začetka stavke celo povečalo, gospod Polh pa naj se zamisli nad dejstvom, da javno zdravstvo niso izključno zdravniki, ampak tudi medicinske sestre oz. asistentke in številni drugi podplačani kadri, ki jih Fides običajno spregleda, čeprav vemo, da dotični sektor brez njih ne bi mogel funkcionirati.

Že to, da delo obstane zaradi zlomljene noge ene od medicinskih sester, je absurd, ki dokazuje, da je slovensko zdravstvo katastrofično neorganizirano. Zato smo na krovni ZD Ljubljana, pod katerim deluje tudi bežigrajska enota, naslovili vprašanje, kako je mogoče, da otroci ostanejo brez možnosti zobozdravstvenih posegov samo zato, ker je stalna asistentka trenutno odsotna?

Služba za odnose z javnostmi ZD Ljubljana nam je hitro odgovorila: »Zaradi odsotnosti zobne asistentke bomo delo v otroški zobni ambulanti prilagodili tako, da bomo zobno asistentko nadomeščali z drugimi asistentkami, izjemoma bo v času dopustov zobozdravnica delala sama in bo delo potekalo nekoliko upočasnjeno. Nekateri termini so bili odpovedani takoj po nepredvideni odsotnosti zobne asistentke, pacienti so ali pa bodo v kratkem prejeli nove termine.«

Zaskrbljeni starši, ki so jim še prejšnji teden nonšalantno rekli, da ne vedo, kdaj bodo njihovi otroci spet dobili nove termine v omenjeni zobozdravstveni ordinaciji, si sedaj končno lahko oddahnejo. Mali sončki bodo kmalu na vrsti. Organizacija dela v ZD Bežigrad se očitno počasi izboljšuje. Če ne obče, pa vsaj tedaj, ko jih po stanju duha pobara zainteresirana javnost.