profimedia-0688735731 Svet24.si

V Slovenijo prihaja priljubljeni zvezdnik iz ...

pnevmatika Svet24.si

Test zimskih pnevmatik: Nakup nekaterih ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za ...

predsedniski kandidati Reporter.si

Šurla za Al Jazeero Balkans: Janez Janša je ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

Korgija2 Odkrito.si

Korgiji kraljice Elizabete II. so bili z njo, ko ...

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo nova ministrica sesula 142 milijonov evrov težek projekt Hojsove trdnjave v Šiški?

Deli na:
Bo nova ministrica sesula 142 milijonov evrov težek projekt Hojsove trdnjave v Šiški?

Tatjana Bobnar - Foto: STA

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je odredila izredno revizijo projekta izgradnje novih prostorov za notranje ministrstvo in policijo na območju Litostroja v Ljubljani, poroča spletni portal Necenzurirano. Pogodbo o zagotavljanju poslovnih prostorov z Družbo za svetovanje in upravljanje (DSU) je lani podpisal takratni minister Aleš Hojs.

Necenzurirano je v četrtek poročalo, da naj bi bili še pred uradnim začetkom gradnje novih poslovnih prostorov, v katere bi preselili ministrstvo in policijo, največji posli že razdeljeni, tudi za izbor gradbenega izvajalca. Poleg tega naj bi vpleteni s hitenjem pri pripravi projektne dokumentacije želeli pripeljati projekt tako daleč, da ga ne bi bilo več mogoče ustaviti.

Na notranjem ministrstvu so za v odzivu za spletni portal v odzivu pojasnili, da je ministrica Bobnar po začetku mandata odredila revizijo postopkov v zvezi z nepremičnim stvarnim premoženjem, med drugim "poslovanje ministrstva glede gradnje nove stavbe na Litostrojski". Odločitev glede nadaljnjih postopkov bo ministrstvo sprejelo po tem, ko bodo znani zaključki revizije, predvidoma septembra.

Kot še poroča portal, je DSU, ki bo za ministrstvo gradila poslovne prostore, januarja letos "po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije" izbrala mariborsko podjetje Plan B. Potencialni interesenti so v postopku javnega naročila opozarjali na več spornih pogojev, ki naj bi omejevali konkurenco.


V začetku maja so Plan B in njegovi podizvajalci tudi že dobili prvo plačilo. Po tem, ko so končali pripravo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, jim je DSU nakazal okoli 750.000 evrov. To predstavlja slabo petino celotnega pogodbenega zneska. Zdaj izdelujejo projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, kar je predpogoj za objavo javnega razpisa za izbiro gradbenega izvajalca.

Potrebovali so tudi soglasje ministrstva za notranje zadeve in ga še pred zamenjavo oblasti dobili, poroča Necenzurirano. Tako je ministrstvo v aprilu potrdilo "programske zasnove za potrebe nadaljnjega projektiranja in izgradnje objektov". Na tej podlagi so bile pripravljene "nove idejne zasnove o številu in namenu potrebnih prostorov, številu delovnih mest in drugih površin. Izdelane idejne zasnove služijo kot arhitekturne podlage za izdelavo dokumentacije za izvedbo gradnje (arhitekture, elektro in strojnih inštalacij)".

Po informacijah Necenzurirano naj bi na DSU naročili projektantom, naj kljub dopustom in odsotnosti sodelavcev pohitijo z delom in čim prej oddajo načrte, gradbene situacije in drugo dokumentacijo. To naj bi naredili zaradi bojazni, da bi projekt novih poslovnih prostorov ministrstva doživel enako usodo kot številne druge investicije Janševe vlade, ki so že zaustavljene ali pa so v postopku revizije.

Za odgovorne na ministrstvu je zdaj ključno vprašanje, kolikšni bodo stroški morebitne zaustavitve projekta. "Pogodbeni stranki sta v skladu z veljavno zakonodajo dolžna druga drugi povrniti vso škodo, ki bi jima nastala zaradi kršitve te pogodbe s strani druge stranke te pogodbe. Na višino zneska morebitne škode vpliva večje število okoliščin, zato v tem trenutku konkretnega zneska ni možno podati," so za portal pojasnili na ministrstvu.