pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Prišel bo čas, ko bo osrednji trg v Ljubljani nosil ime Jožeta Pučnika

Deli na:
Janša: Prišel bo čas, ko bo osrednji trg v Ljubljani nosil ime Jožeta Pučnika

Foto: Primož Lavre

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je ob 25. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite na Trgu republike v Ljubljani organiziralo slovesnost Ponosni na Slovenijo. "Danes je žal med sedmo silo in ljudmi vedno več takih, ki jokajo za socializmom," je uvodoma obžaloval predsednik Združenja Aleš Hojs.

"Vztrajam pri obljubi, da bo prišel čas, ko bo osrednji trg v Ljubljani nosil ime Jožeta Pučnika," je napovedal Janez Janša, ki je izpostavil pomembnost Pučnika pri osamosvojitvi.

"Tehnično nas je res razorožila jugoslovanska armada, a ukaze za razorožitev so podpisali slovenski generali," obtožuje Janša.

"Če slovenska politika ne bi bila razklana, bi danes na tej prireditvi zagotovo spregovoril in se veselil naslednik Peterleta na mestu predsednika vlade Miro Cerar, izpostavlja Janša. Danes Cerarja ni, bil pa je v Ajdovščini, kjer se je proslavljalo ustanovitev vlade, ki je operativno izvedla genocid nad Slovenci, je ogorčen.

"Ta prostor se je spremenil iz trga revolucije v trg republike. Lipo, ki smo jo takrat posadili, pa so lani potiho odstranili," je dejal Lojze Peterle. "Ta kraj ne bo Trg republike, dokler na njem ne bo spomenik revoluciji, ampak spomenik, ki nas bo povezoval v demokratičnem duhu res publice."

“Pri nas nismo praznovali konca druge svetovne vojne, temveč tisto, kar je za njo prišlo," opozarja Peterle. "Sloveniji osamosvojitvi ni nihče podaril, temveč si jo je morala izboriti." Odgovor na vse, kar je narobe v tej državi, je več slovenske pomladi, je prepričan Peterle.

Hojs je še povedal: "Fašizma danes ni več, srečujem pa miselnost, manipulacije in vzgojo, ki so del nadaljevanke, imenovane komunizem, in se plazijo med nami."

"Dokler bodo Masleša, Klemenčič, Fišer in drugi zasedali najvišje funkcije v pravosodju, ne bo šlo bolje," je opozoril Aleš Primc, vodja Odbora 2014. "To so ljudje, ki dokazano zlorabljajo svoje funkcije," pravi.

"Tudi danes Slovenija potrebuje spremembe in pogumna dejanja. Potrebujemo spremembe v pravosodju, šolstvu, gospodarstvu in famoznem slovenskem medijskem prostoru, sveeda tudi v politiki, a ne takšne, kot smo jih videli po zadnjih volitvah,” je povedal Jure Ferjan, podpredsednik podmladka SDS.

Na slovesnosti bodo med drugim spregovorili predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle in takratni obrambni minister Janez Janša, pa predsednik Združenja Aleš Hojc, vodja koalicije Za otroke gre! Aleš Primc in podpredsednik podmladka stranke SDS Jure Ferjan.