Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije o Evropi prihodnosti

Deli na:
Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije o Evropi prihodnosti

"Evropa prihodnosti med uspešnostjo in odgovornostjo" je bil naslov simpozija, ki ga je Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) organiziralo v sodelovanju z mednarodnim združenjem krščanskih poslovnežev UNIAPAC, združenjem katoliških delodajalcev iz Nemčije (BKU) ter fundacijo Konrad Adenauer. Združenje želi spodbuditi širšo razpravo slovenskemu ekonomskemu okolju, zato bo v naslednjem letu organiziralo več podobnih dogodkov po državi.

Udeležence in goste simpozija so uvodoma pozdravili dr. Drago Rudel, predsednik ZKPS, Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, János Csébfalvi, podpredsednik UNIAPAC Europe, dr. Michael A. Lange, vodja zagrebške podružnice Konrad Adenauer Stiftung, in dr. Anton Jamnik, škof in član Slovenske škofovske konference

Marie-Luise Dött, poslanka v nemškem parlamentu, odgovorna za sodelovanje s slovenskim parlamentom, je predstavila referat “Vrednote v družbi in poslovnem svetu”. Adenauerjev vnuk Stephan Werhahn pa je opozoril na pomen evropske ekonomske politike med subsidiarnostjo in solidarnostjo.

Mag. Bernard Brščič (Inštitut Jože Pučnik) in Janez Podobnik (ICPE Ljubljana) sta govorila o promociji ekonomskega razvoja Evrope. Podobnik je posebej opozoril na promocijo evropske ekonomije zunaj meja Evrope. Lojze Peterle, poslanec Evropskega parlamenta in Gertrud Rantzen, predsednica nemško-slovenske gospodarske zbornice, sta predstavila izkušnje na področju usposabljanja mladih.



Direktor Založbe Družina Tone Rode je predstavil knjižico »Evropska skupnost solidarnosti in odgovornosti«, v kateri  škofje držav EU (COMECE) govorijo o Evropi prihodnosti, ki naj temelji na modelu socialno-tržnega gospodarstva. Mag. Matej Kovač pa je spregovoril o »Poslanstvu krščanskega poslovneža«, v kateri papeška komisija Pravičnost in mir kaže na vlogo poslovnežev pri uresničevanju tega socialno-tržnega gospodarstva. Obe publikaciji je prevedlo in izdalo Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije.

Med razpravljalci so bili še dr. Žiga Andoljšek, dekan Fakultete za poslovne vede, poslovneža Anton Papež ter Japec Jakopin, mag. Mitja Steinbacher s Fakultete za poslovne vede v Ljubljani in drugi. Med gosti in poslušalci so bili še nekateri vidni slovenski gospodarstveniki, predavatelji na univerzah, poslanci Državnega zbora ter predstavniki Državnega sveta.

O ZKPS: »Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije” je civilno društvo ter interesno združenje poslovnežev, podjetnikov in oseb v svobodnih poklicih, ki sprejemajo in udejanjajo krščanski socialni nauk ter na poslovnem področju zagovarjajo in uveljavljajo temeljne vrednote pravične socialno-tržne ekonomije. Deluje vse od leta 1991, svoj sedež ima v Ljubljani. Poslanstvo ZKPS je soustvarjati gospodarstvo na zdravih temeljih odgovornosti do dela, soljudi in narave ter podpirati posameznike pri etičnem odločanja v poslovnem svetu in s tem doprinesti k boljšim odnosom v poslovnem svetu.

O UNIAPAC: UNIAPAC (UNion Internationale des Associations PAtronales Catholiques - International Christian Union of Business Executives) je mednarodna zveza združenj krščanskih poslovnežev. Ustanovljena je bila leta 1931 in je nepridobitna organizacija s sedežem v Parizu. Povezuje več kot 30 združenj iz okoli trideset dežel celega sveta. Od leta 1991 je njen član tudi Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije. Delo UNIAPAC navdihuje krščanska družbena misel. Njegova naloga je, da med vodilnimi poslovneži širi idejo in uresničevanje ekonomije, ki služi ljudem in skupnemu dobremu vsega človeštva. Prizadeva si globalno povezati sorodno misleče krščanske poslovneže, da bi združeni laže vplivali na reševanje svetovnih socialno-ekonomskih problemov. UNIAPAC ima velik vpliv na nacionalne ekonomije v razvitih zahodnoevropskih državah in s svojimi zamislimi in pobudami predstavlja eno od središč, ki prispeva svoje, praviloma drugačne predloge za reševanja globalnih problemov.