1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gospodarstveniki, obrtniki in trgovci pozivajo Bratuškovo: Razbremenite gospodarstvo!

Deli na:
Gospodarstveniki, obrtniki in trgovci pozivajo Bratuškovo: Razbremenite gospodarstvo!

Foto: Primož Lavre

Gospodarska, obrtno-podjetniška in trgovinska zbornica ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenje Manager so danes poslali skupni dopis predsednici vlade Alenki Bratušek, v katerem zahtevajo razbremenitev gospodarstva. Hkrati so proti novim obremenitvam.

V dopisu predvsem izpostavljajo nestrinjanje z rebalansom proračuna v delu, kjer naj bi se zmanjšala sredstva za zagon gospodarstva, in nasprotujejo novim obremenitvam, ki grozijo gospodarstvu.

Med drugim zahtevajo takojšen umik predloga davka na nepremičnine, če bo ta v primerjavi z zdajšnjim nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča dodatno obremenil poslovne nepremičnine gospodarskih subjektov ter umik predloga interventnega zakona, ki naj bi zagotovili dodaten priliv sredstev za zdravstveno zavarovanje, ne pa izboljšal in optimiziral zdravstveni sistem.

"V Sloveniji se izogibamo reformi zdravstvenega sistema kot tudi nujnim drugim reformam. Ni pravih reform, ni razbremenitev, ni napovedanega zagona gospodarstva," so prepričani podpisniki zahtev.


Ob tem opozarjajo na izgubljena delovna mesta v gospodarstvu. V zadnjih štirih kriznih letih smo jih izgubili več kot 90.000. Ne glede na takšno stanje pa vlada nalaga in napoveduje nova bremena gospodarstvu, kar uničuje njegovo konkurenčnost in še dodatno poslabšuje poslovno okolje, poudarjajo v dopisu.

Izpostavljajo tudi, da nove vladne napovedi bremen kažejo, da se želi državno blagajno konsolidirati na ramenih gospodarstva. Zapisali so, da vladna politika ne zagotavlja celovitih ukrepov, s katerimi bi presegli bojazen, da z novimi prilivi ne bomo spet zgolj polnili sode javnih blagajn, ki bodo še naprej luknjasti in puščali na vseh koncih.

Podpisniki zahtevajo takojšnje ukrepe za racionalno, kakovostno in optimalno upravljanje z javnim denarjem, takojšnje ukrepe za zagon gospodarstva in s tem nova delovna mesta, takojšen umik vseh predlogov, ki zvišujejo bremena gospodarstvu in s tem ogrožajo delovna mesta, odpravo administrativnih bremen in vzpostavitev spodbudnega okolja za poslovanje.

V gospodarstvu so pripravljeni aktivno sodelovati pri pripravi ustreznih rešitev. "Zavedamo se svoje vloge v družbi in državi," so še zapisali, predsednico vlade pa so tudi prosili za sestanek, na katerem bi podrobneje predstavili svoja stališča in predloge.