pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pica po zraku - nevarnost za civilno letalstvo

Deli na:
Pica po zraku - nevarnost za civilno letalstvo

Foto: Getty Images

Civilni droni postajajo vse resnejša grožnja varnosti komercialnega letalstva, je opozorilo Mednarodno združenje za zračni promet (IATA). Združenje je pozvalo k oblikovanju pravil še preden pride do prvih resnejših incidentov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor IATA Tony Tyler je poudaril, da se nevarnost brezpilotnih letalnikov šele razvija, saj ljudje šele začenjajo odkrivati njihov potencial in možnosti uporabe. "Prav tako kot vas me vznemirja možnost, da bi mi pico dostavil dron," je dejal na konferenci o letalstvu v Singapurju.

"Droni bodo ostali. A ne moremo dovoliti, da bi postali ovira ali grožnja varnosti komercialnega letalstva," je poudaril pred menedžerji in uradniki iz letalske industrije.

Potrebujemo občutljiv pristop k regulaciji in pragmatične metode uveljavljanja pravil za primere, ko bi nekdo z uporabo dronov ogrožal druge, je menil Tyler.

Droni so daljinsko upravljani, njihova uporaba pa se iz vojske širi na podjetja in posameznike. Letalske strokovnjake skrbijo posledice morebitnih trkov teh letalnikov s komercialnimi letali.

"To vprašanje je resno. Imamo številna poročila pilotov o dronih, kjer jih niso pričakovali, še posebej na nizkih višinah v bližini letališč," je povedal Tyler.

Strokovnjak IATA za brezpilotne letalnike Rob Eagles je povedal, da združenje ne razpolaga s podatkom o številu dronov, ki letijo po svetu. Vendar pa je jasno, da se hitro množijo.

Poleg dronov v zraku, še posebej v bližini letališč, morajo po mnenju IATA regulatorji poskrbeti tudi, da komunikacija lastnikov dronov z letalniki ne bo motila nadzornih sistemov v letalstvu.

Center za študij dronov na newyorškem kolidžu Bard je med decembrom 2013 in septembrom 2015 v ameriškem zračnem prostoru zabeležil 921 incidentov, ki so vključevali brezpilotni letalnik in letalo s pilotom. 36 odstotkov incidentov so označili kot "bližnje srečanje". V 28 primerih je moral pilot komercialnega letala z manevriranjem preprečiti trk.

Od 191 držav članic Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) jih ima doslej pravila, ki urejajo področje dronov, postavljenih 63, je še dejal Eagles. Pri devetih so pravila v oblikovanju, pet jih je uporabo dronov prepovedalo. "A ta pravila niso konsistentna," je opozoril strokovnjak.

Eagles je poudaril še, da se pri vzpostavljanju pravil za uporabo brezpilotnih letalnikov mudi, saj gre za industrijo, ki se razvija izredno hitro.