zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša pričakuje predčasne volitve julija, SDS ne bo predlagala mandatarja

Deli na:
Janša pričakuje predčasne volitve julija, SDS ne bo predlagala mandatarja

Foto: Primož Lavre

Predčasne parlamentarne volitve bodo julija, je prepričan prvak SDS Janez Janša, ki je za oddajo Odmevi na TV Slovenija povedal, da lahko to prepreči samo morebitno "nagajanje" s predlaganjem novega mandatarja. Tega pa SDS zagotovo ne bo naredila, je zagotovil Janša.

"Zadeve so glede datuma predčasnih volitev načeloma jasne, saj je ustava jasna. Stanje lahko zaplete samo nagajanje s predlaganjem novega mandatarja, do česar pa skoraj zagotovo ne bo prišlo," je povedal Janša in dodal, da SDS novega mandatarja zagotovo ne bo predlagala, saj da je to "v tem razmerju sil popolnoma brezpredmetno in morajo volivci ponovno odločati".

"Predčasne volitve bodo julija in namesto, da se pregovarjamo o tem, kar je jasno, bi bilo dobro, da se pogovarjamo o volilnih programih in rešitvah posamičnih strank za prihodnji mandat. Še bolj pomembno je, da v času do volitev sprejmemo zakon o zlatem fiskalnem pravilu in da se po možnosti dogovorimo tudi o skrajšanju rokov za sestavo koalicije," je dejal Janša.

Glede prihajajočih volitev je Janša izrazil obžalovanje, da bodo volivci odločali po enakem volilnem sistemu in "da lahko dobimo zelo podoben rezultat, ki bo Slovenijo popeljal v novo spiralo nestabilnosti in še ene predčasne volitve". Kar se tiče medstrankarskega sodelovanja po volitvah je Janša dejal, da je to skrb za majhne parlamentarne stranke in da je morebitno sodelovanje s trenutnimi parlamentarnimi strankami, ki da jih po volitvah zagotovo več ne bo, "sholastično".

Na vprašanje, kako si predstavlja morebitno vodenje stranke iz zapora zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, je dejal, da stranka ni samo on in da bo SDS preživela tudi to obsodbo. Janša ob tem ni želel razkriti, ali mu je bila vročena sodba višjega sodišča. "Sodba mi je bila vročena na enak način kot obljuba nagrade, se pravi neugotovljenega dne na neugotovljen komunikacijski način od neugotovljene osebe," je komentiral prvak SDS.

Beseda pa je tekla tudi o novi Majniški deklaraciji, katere vsebino so predstavili danes in ki jo je že podprl izvršilni odbor SDS. Doslej jo je po navedbah Janše podpisalo več kot 20 organizacij civilne družbe. "Pričakujemo, da bo deklaracijo podpisalo nekaj deset ali nekaj sto tisoč ljudi, kot se je to zgodilo pred 25 leti," je še povedal Janša.