Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Janša: Ogroženi so temelji evropske civilizacije in zdaj jih je treba braniti

Deli na:
Janša: Ogroženi so temelji evropske civilizacije in zdaj jih je treba braniti

Foto: SDS/Twitter - Janez Janša na kongresu EPP.

Vodja SDS Janez Janša je včeraj v govoru na kongresu evropske desnosredinske stranke EPP v Helsinkih izpostavil pomen enotnosti za obrambo temelja evropske civilizacije pred notranjimi in zunanjimi grožnjami. "Kombinacija obeh groženj trenutno predstavlja najhujšo nevarnost za evropsko civilizacijo od razpada Sovjetske zveze," je opozoril.

Živimo v trenutku, ko je treba braniti temelje evropske civilizacije pred grožnjami od znotraj in zunaj, je izpostavil Janša, ki je bil eden od okoli petnajstih voditeljev evropskih desnosredinskih strank, članic najmočnejše evropske politične družine, konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), ki so imeli včeraj govore na kongresu v Helsinkih.

Od znotraj je po Janševih besedah naša civilizacija podvržena pritiskom različnih oblik kulturnega marksizma, ki poskušajo razgraditi družino, nacionalno in evropsko identiteto, zasebno lastnino, zasebno šolstvo ter religijo. "Podpirajo jih tisti, ki prihodnost sveta vidijo zgolj kot eno veliko večnacionalno podjetje. Vztrajajo, da moramo zapustiti hišo, zgrajeno na skali naših vrednot, in zgraditi novo na pesku. Verjetno v puščavi, kjer se zgodovina konča," je dejal.

Od zunaj pa se evropska civilizacija po njegovih navedbah sooča z velikim in naraščajočim demografskim pritiskom na starajočo se Evropo, kar radikalni islam uporablja tudi kot politično orožje.


"Kombinacija obeh groženj trenutno predstavlja najhujšo nevarnost za evropsko civilizacijo od razpada Sovjetske zveze," meni Janša in poudarja, da je obramba temeljev evropske civilizacije danes najnujnejša naloga EPP, ki je po njegovih besedah trenutno edina dovolj močna, da lahko to obrambo vodi na podlagi naših temeljnih vrednot.

"Obramba samega temelja naše civilizacije je prednosten, najpomembnejši in plemenit cilj, kjer moramo biti enotni. Pripadamo Evropski ljudski stranki, zato je naša dolžnost, da se borimo za združeno, močno in svobodno Evropo ter Evropejcem zagotavljamo varnost, priložnost in predvidljivo prihodnost. Če bodo volivci v Evropi videli in čutili našo enotnost in odločnost, bo EPP na naslednjih evropskih volitvah močno zmagala," je sklenil Janša.

Pomen enotnosti so izpostavljali tudi drugi govorci, med katerimi je bil na primer tudi nemški notranji minister in vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, ki je odločno podprl Manfreda Webra, prav tako člana CSU, za spitzenkandidata EPP za evropske volitve. Izpostavil je njegove bogate izkušnje in prepričanje, da bo upravičil vse zaupanje.

Sledila je javna razprava Webra in njegovega tekmeca za položaj spitzenkandidata, Finca Alexandra Stubba, glasovanje pa bo danes. Udeležence bodo kongresa med drugimi nagovorili nemška kanclerka Angela Merkel, madžarski premier Viktor Orban, predsedniki treh osrednjih institucij EU in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier.

Loading...