državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša ob izidih evropskih volitev opozarja na razpršenost glasov

Deli na:
Janša ob izidih evropskih volitev opozarja na razpršenost glasov

Foto: Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je ob današnjih izidih volitev v Evropski parlament v izjavah za medije izpostavil veliko razdrobljenost glasov med veliko število strank. Če se bo to zgodilo tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, je namreč to slab obet za sestavljanje trdne vladne koalicije. Rešitev Janša vidi v spremembi volilnega sistema.

Če bi SDS, ki je danes s tremi poslanskimi mandati zmagala na evropskih volitvah, zmagala tudi na naslednjih državnozborskih volitvah bi, kot pravi Janša, k oblikovanju vlade pristopila kot že dvakrat doslej, ko je povabila k sodelovanju vse stranke. "Mi nismo izključevali nikogar, je pa veliko strank izključevalo nas. In mnogi od njih so danes dobili račun za to," je dejal Janša. Ob tem je poudaril, da je nujno programsko usklajevanje s strankami koalicije.

Treba se je namreč uskladiti glede ključnih ukrepov, zato bi si v SDS želeli trdne koalicije. Če bodo glasovi na naslednjih predčasnih državnozborskih volitvah vnovič razdrobljeni, se lahko zgodi, da bodo kmalu še ene predčasne volitve, je ponovil Janša. Vnovič je kot rešitev ponudil spremembo volilnega sistema. Po njegovem mnenju je še čas, da ga popravijo, saj da so ga tudi leta 2000 spreminjali tik pred volitvami.