lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

Planica - med rekordi in prevaranti

Deli na:
Planica - med rekordi in prevaranti

Foto: Bobo

Tradicionalni zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici vedno dobi veliko pozornosti. Razlogov za to je veliko, pozitivni so planiški rekordi, uspešni nastopi slovenskih orlov, veliko zanimanje medijev in navijačev, na drugi strani pa na tovrstne dogodke prežijo tudi goljufi. Spodaj je nekaj tovrstnih planiških zanimivosti.

PLANIŠKIH 220 METROV NIČ VEČ REDKOST - Planiška letalnica je bila vselej praznik dolgih poletov, na njej je padlo veliko mejnikov, tudi prvi polet čez 220 metrov. V Planici so to mejo leta 2000 zmogli Avstrijca Andreas Goldberger (225 m) in Thomas Hörl (224,5) ter Finec Ville Kantee (223,5). Po podatkih uradne planiške spletne strani je bilo doslej ob uradnih meritvah na planiški velikanki že 228 poletov prek 220 m, od tega devet s padcem oziroma dotikom. Rekord letalnice pa od lani znaša 248,5 m, postavil ga je Peter Prevc.

NORVEŽANI SE DOBRO POČUTIJO POD PONCAMI - Od leta 1934 je planiška letalnica poskrbela za 42 svetovnih rekordov. Največ, 13, so jih prispevali Norvežani, sedem so jih postavili Finci, po šest pa Nemci in Avstrijci. Slovenci v Planici še niso poskrbeli za svetovni rekord.

ULAGA MED NAJUSPEŠNEJŠIMI - Primož Ulaga sodi med najboljše skakalce vseh časov na sončni strani Alp. V dresu Jugoslavije je na planiških tekmah - ne le na letalnici - zmagal trikrat. S po tremi zmagami se v Planici lahko pohvalita le še prav tako legendarna Jiri Raška iz nekdanje Češkoslovaške ter Švicar Walter Steiner. Visoko kotirata tudi zdajšnja slovenska aduta, Jurij Tepeš in Peter Prevc sta zmagala po dvakrat. Po podatkih uradne spletne strani se z največ zmagami lahko pohvalijo Avstrijci, ki so slavili osemnajstkrat. Slovenci so skupaj z Ulago slavili osemkrat.

PLANICA V MILIJONIH - Vsaj za slovenske ljubitelje skokov in tudi smučarskih tekov najlepši skakalno-tekaški center na svetu je v novi podobi zaživel decembra lani. Skupna vrednost projekta je znašala 40.064.415 evrov, od tega je Evropska unija prispevala 34.054.752 evrov, Slovenija pa 6.009.662 evrov.

NOVINARJEV IN GLEDALCEV SE BO TRLO - Po podatkih prirediteljev bo dogajanje v Planici od četrtka do nedelje skupno spremljalo približno 450 akreditiranih novinarjev. Po večini prihajajo iz evropskih - tradicionalno skakalnih - držav in tudi z Japonske. Da je evforija ob uspehih Petra Prevca in kolegov iz slovenske vrste na vrhuncu, pa govori tudi dejstvo, da organizatorji v štirih dneh pričakujejo 100.000 gledalcev.

GOLJUFI NA POHODU - Tako kot ob vsakem velikem tekmovanju so tudi tokrat nekateri želeli zaslužiti na nepošten način. Športne privržence močno zanima ogled planiškega dogajanja, goljufi pa želijo to evforijo izkoristiti za polnjenje lastnih žepov. Policija je tako že ugotovila, da so v obtoku ponarejene vstopnice. Doslej so osumili dva slovenska državljana, ki sta ponarejene lističe prodajala po 35 in 39 evrov. Kako razširjene so ponarejene vstopnice za Planico, na policiji nimajo podatka, doslej pa so odkrili 28 ponarejenih kart. "Dejansko število ponarejenih vstopnic se bo razkrilo konec tedna, ko se začne prireditev. Zato znova svetujemo vsem, ki vstopnic niso kupili pri pooblaščenem uradnem prodajalcu, da vstopnice v izogib nevšečnostim na sami športni prireditvi preverijo pri uradnih prodajalcih," opozarjajo pri policiji, kjer dodajajo, da je bilo doslej na ta račun oškodovanih pet oseb.

Loading...