nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Na AUKN ni kadrovala vlada, kadrovala je mafija

Deli na:
Janša: Na AUKN ni kadrovala vlada, kadrovala je mafija

"Zadeva bo transparentna. Tako kot je bilo zdaj, oprostite, pa bi težko rekli, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb kadrovala vlada. Kadrovala je mafija," je za v intervjuju za TV Slovenija premier Janez Janša branil zakon o državnem holdingu.

Predsednik vlade Janez Janša je v včerajšnjem pogovoru za TV Slovenija dejal, da vlada ne bo odstopila, če bo treba prositi za mednarodno finančno pomoč, ker Slovenija druge alternative nima. Po njegovem mnenju namreč tisti, ki stojijo za napori rušenja varčevalnih ukrepov, iluzionistično verjamejo, da se bo mandat vlade končal s prošnjo za pomoč.

Kot je dejal, za Slovenijo tudi ni druge alternative kot je to, da je koalicija trdna, česar se koalicijski partnerji tudi zavedajo.

Z evropsko pomočjo bi Slovenija izgubila svojo samostojnost, poleg tega pa bi tudi tuji investitorji izgubili zanimanje zanjo, meni Janša. "S tem nastane okolje, v katerem je težko ustvarjati rast in dejati optimizem," meni. Obenem pa Janša poudarja, da evropska pomoč ni prava pomoč, ampak le izposoja denarja, ki ga bo treba vrniti.

"Država, ki vstopi v te mehanizme pomoči, nekaj časa tam tudi ostane, preden je sposobna sama odplačevati dolgove," opozarja premier. To, kar sedaj zgleda kot oster rez v javno porabo, ni po Janševih besedah nič v primerjavi s tem, kako bo, če bo treba drugo leto zaprosit za pomoč.

Da se izognemo prošnji za pomoč, moramo sprejeti reforme oz. paket petih zakonov, pravi Janša. Ob tem opozarja, da ključen problem pokojninske reforme ni, do katerega leta državljani vplačujejo v blagajno, temveč koliko časa. Kot pravi, povprečno število let vplačevanja trenutno znaša 35 let, to pa bi bilo treba po njegovih besedah dvigniti na 40 let.

Po njegovem mnenju vlada sicer ni edina, ki mora državljanom izrisati pozitivno perspektivo življenja v državi. "To je naloga vseh političnih subjektov," meni. "Mi pa imamo predsednika, ki pravi, da smo še nizko zadolženi in nasprotuje vsakemu reformnemu predlogu vlade," izpostavlja Janša. "Tukaj ni možno kriviti povprečnega državljana, da ne razume te situacije, če iz najvišjih vrhov države prihajajo sporočila, ki delajo zmedo," še pravi.

Sicer pa po njegovem mnenju vseeno ni razlogov, da ne bi bili optimisti. "Vendar moramo doma vedeti pri čem smo, kam želimo in kako do tja priti," pravi. Kot je še povedal, bodo naslednji meseci ključni za prihodnost Slovenije. Napovedi, da lahko že leta 2014 pridemo na pot gospodarske rasti ter da spet začnemo z gradnjo infrastrukture, povečevanjem kvalitete življenja in povečevanje blaginje, so lahko po Janševem mnenju povsem realne. "Na nas pa je, za kaj se bomo odločili," še pravi.