oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Murgelski veliki pok se je razblinil tudi na Finskem, počasi prihaja čas plačila

Deli na:
Janša: Murgelski veliki pok se je razblinil tudi na Finskem, počasi prihaja čas plačila

Foto: Primož Lavre

Predsednik SDS in obtoženi v zadevi Patria Janez Janša je odločitev finskega prizivnega sodišča, ki je dokončno zavrnilo obtožbe proti visokim predstavnikom orožarskega podjetja Patria, na Twitterju pospremil z besedami, da se je murgelski veliki pok, "prek Draga Kosa izvožen na Finsko" tudi tam razblinil. "Počasi prihaja čas plačila," je dodal.

Na zatožni klopi so bili nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi. Tožilstvo pod vodstvom Jukke Rappeja je zanje zahtevalo po dve leti zaporne kazni, še pol milijona evrov kazni pa za Patrio.

 

Četverica visokih predstavnikov Patrie je bila oproščena že na prvi stopnji 30. januarja lani, ker da tožilstvu ni uspelo preko razumnega dvoma dokazati obtožb podkupovanja slovenskih predstavnikov za pridobitev 278 milijonov evrov vrednega posla leta 2006. To je danes potrdilo tudi prizivno sodišče v Turkuju. S tem je razsodba postala pravnomočna, obtoženi pa oproščeni.

V celotni zgodbi o prodaji finskih osemkolesnikov Sloveniji, ki je potekala v treh državah, je bil tako doslej pravnomočno obsojen le posrednik Patrie za Slovenijo Hans Wolfgang Riedl, ki mu je avstrijsko vrhovno sodišče 15. aprila letos potrdilo prvostopenjsko obsodbo na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno.

V Sloveniji pa se medtem še čaka na ponovitev sojenja nekdanjemu premierju Janezu Janši, prokuristu Rotisa Ivanu Črnkoviču in upokojenemu brigadirju Tonetu Krkoviču, ki so bili sicer že pravnomočno obsojeni, a je ustavno sodišče njihove obsodbe razveljavilo in proces vrnilo na začetek.