Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrijski Wirtschaftsblatt: Presenetljive oprostitve v finskem procesu Patria

Deli na:
Avstrijski Wirtschaftsblatt: Presenetljive oprostitve v finskem procesu Patria

Finsko sodišče je presenetljivo oprostilo četverico nekdanjih visokih menedžerjev finskega proizvajalca orožja Patria, obtoženih podkupovanja v Sloveniji, piše avstrijski Wirtschaftsblatt.

Sodišče je razsodbo utemeljilo s pomanjkanjem dokazov. Na zatožni klopi so se znašli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmio, za katere je tožilstvo zahtevalo zaporno kazen zaradi suma podkupovanja pri pridobitvi posla za dostavo 135 oklepnikov za slovensko vojsko.

Sodišče je finski državi tudi naložilo povrnitev stroškov procesa oproščeni četverici, skupaj kar 1,2 milijona evrov. Wiitakorpi pravi, da je zadovoljen z razsodbo, Patria pa, da je bila oprostitev pričakovana.

Wirtschaftsblatt piše, da utegne finska razsodba vplivati na sodno dogajanje v Sloveniji. Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz opozarja, da so bili na sojenju v Sloveniji predloženi tudi dokazi iz Finske. Tožilec je trdil, da če so bile podkupnine izplačane, jih je nekdo moral tudi sprejeti. Finsko sodišče pa je prišlo do sklepa, da podkupnina ni bila ne obljubljena ne izplačana, je za Wirtschaftsblatt dejal Matoz.

Avstrijski časnik prenaša tudi odziv Janše na twitterju: Doseg Murgel prekratek za finska sodišča, laži iz Dela tam očitno ne veljajo kot dokaz.