Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

To so novi prostori, ki jih je Janša kupil za SDS (FOTO)

Deli na:
To so novi prostori, ki jih je Janša kupil za SDS (FOTO)

Novi prostori SDS na Trstenjakovi ulici - Foto: Primož Lavre

Medtem ko SD zaradi prezadolženosti prodaja svojo vilo na Levstikovi 15, gre SDS tako dobro, da so pred kratkim kupili še poslovne prostore v soseščini svoje vile na Trstenjakovi 8, kjer je sedež stranke. Gre za pritlične prostore stavbe na Trstenjakovi 2 na vogalu z Dunajsko cesto v Ljubljani.

V SDS nam še niso odgovorili na vprašanje, kdaj so kupili omenjene prostore, kdo je bil prodajalec in kolikšna je bila kupnina zanje (ali so jih plačali v celoti ali so vzeli kredit in kje). Prav tako nas je zanimalo, koliko so prostori veliki in za kakšen namen jih bodo uporabljali. 

Lastništvo prostorov je že vpisano v zemljiško knjigo, in sicer gre za stavbo 2932 v katastrski občini Bežigrad, ki ima vhod iz Trstenjakove 2 in Dunajske 37.  Stanovanje je veliko 69 m2, skupaj s pripadajočimi prostori (shrambo, pralnico in sušilnico) pa 90 m2. Kupili so ga od Hansa Haralda Žagarja iz Münchna, ki je stanovanje podedoval leta 2019. Zanj so odšteli 250.000 evrov.

Foto: Primož Lavre - Novi prostori SDS - vhod s Trstenjakove ulice 2 v Ljubljani

Stranka sicer ne bi smela imeti problemov z denarnimi sredstvi za nakup, saj je iz njenega poslovnega poročila, objavljenega na Ajpesu, razvidno, da je poslovno leto 2023 zaključila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 348.015,58 evra. Poleg tega se je s pridružitvijo Nove ljudske stranke Franca Kanglerja 18. februarja letos obogatila še s 176,74 evra njenega premoženja.

Lani je SDS imela več kot dva milijona evrov prihodkov, od tega je 990.041 evrov prejela iz proračuna Republike Slovenije, 630.840 evrov iz občinskih proračunov, 262.943 evrov je prejela iz članarin, 42.268 evrov je bilo izrednih prihodkov, 20.160 evrov pa iz premoženja.

Foto: Primož Lavre - Janez Janša na sedežu SDS na Trstenjakovi 8

Slednje so prihodki iz oddajanja prostorov v najem za pisarni evropskih poslancev Romane Tomc in Milana Zvera, od česar je obračunala davek od dobička pravnih oseb v višini 640 evrov. Ker so bili na letošnjih evropskih volitvah izvoljeni štirje poslanci iz vrst SDS, ki bodo svoje prostore bržkone prav tako imeli na Trstenjakovi 8, bo stranka lahko prejela še enkrat tolikšno najemnino.

Tomčeva in Zver sta stranko financirala tudi kot fizični osebi, in sicer je Zver lani prispeval 2.880 evrov, Tomčeva pa 3000 evrov, skupaj torej 5.880 evrov. Podobno lahko za naslednjih pet let SDS pričakuje finančne prispevke tudi novih poslancev Branka Grimsa in Zale Tomašič, saj sta bila v Evropski parlament izvoljena po zaslugi stranke, ki ju je uvrstila na kandidatno listo.

Foto: Primož Lavre - Novi prostori SDS - vhod z Dunajske ceste

V poslovnem poročilu je generalni sekretar SDS Borut Dolanc še zapisal, da je imela SDS zadnji dan lanskega leta 28.127 članov in šest polno zaposlenih. Člani stranke plačujejo letno 15 evrov članarine, kar pomeni 1,25 evra na mesec. Glede na podatek, da so iz članarin zbrali 262.943 evrov, lahko sklepamo, da je bilo aktivnih članov, ki plačujejo članarino, 17.529.

Članarine so oproščeni dijaki, študentje, nezaposleni, delavci z minimalno plačo za tekoče leto, upokojenci z nizko pokojnino ter člani, ki zaradi osebnih okoliščin stalno ali začasno ne zmorejo plačevati članarine. Ob tem se stranka hvali z rednim povečevanjem števila članov. Poleg tega funkcionarji stranke plačujejo še funkcionarski prispevek iz svoje plače.

Iz priloge k poslovnemu poročilu je tudi razvidno, da ima SDS 250.000 evrov posojila pri Delavski hranilnici. Zelo verjetno so ga uporabili prav za nakup prostorov na Trstenjakovi 2.