primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Kolumnisti

Janša je spet zamenjal kožuh

Deli na:
Janša je spet zamenjal kožuh

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Saj ni res, pa je! Janez Janša ne nasprotuje kandidaturi Tomaža Vesela za komisarja. Dan pred sejo državnozborskega odbora za zadeve EU je nekdanjega predsednika računskega sodišča največja opozicijska stranka gostila v svojih prostorih na Trstenjakovi, kjer jim je predstavil svojo kandidaturo. Ozračje je bilo neverjetno prijateljsko.

V SDS so si za kandidata za evropskega komisarja vzeli precej časa, na zaslišanju je bil navzočih kar precej veljakov te stranke, na koncu pa mu je pred kamerami na dušo zapihal še Franc Breznik, ki v državnem zboru vodi odbor za zadeve EU. Janša je spet zamenjal kožuh. Iz hudobnega volka se je spremenil v prijaznega ovčarja, čeprav svojih prvinskih nagonov ne bo nikoli izgubil, o čemer pričajo njegove objave na omrežju x.

Le kaj je v ozadju, se ob tem mnogi sprašujemo. Doslej so Janševi vedno nasprotovali vladnim kandidatom. Tudi z Veselom vsaj v zadnjih letih niso bili v najboljših odnosih, zlasti njihova strankarska trobila so ga stalno nabijala in ga malodane prikazovala kot kriminalca. Prvi odgovor bomo videli, ko bodo o Veselu glasovali evropski poslanci. Četverec iz SDS je del Evropske ljudske stranke, ki je največja politična skupina v Evropskem parlamentu.

Očitno je Janša spremenil taktiko, potem ko je večina slovenskih volivcev razočarana nad vlado Roberta Goloba in je SDS na evropskih volitvah zmagala z več kot 30 odstotki glasov.

Resda da so odrekli podporo Ursuli von der Leyen, ki je bila kandidatka te politične skupine za predsednico Evropske komisije in bo tudi predlagala kandidate za evropske komisarje, med njimi skoraj zagotovo tudi Vesela. Mu bodo v evropski poslanci iz vrst SDS takrat nasprotovali, se bodo vzdržali kot njihovi domači poslanci ali pa ga bodo celo podprli?

Očitno je Janša spremenil taktiko, potem ko je večina slovenskih volivcev razočarana nad vlado Roberta Goloba in je SDS na evropskih volitvah zmagala z več kot 30 odstotki glasov. Za zmago na državnozborskih volitvah, ki bodo čez dobro leto in pol, potrebuje podobo zmerne stranke, ki ji ni problem dobiti koalicijskega partnerja.

Podobno kot Evropski ljudski stranki, ki je v koaliciji s socialisti in liberalci ter uživa celo tiho podporo zelenih. SDS se sicer bolj nagiba k skrajno desni skupini Domoljubi za Evropo, ki jo vodi Janšev veliki zaveznik Viktor Orban, a kljub temu vztrajajo v zmerni Evropski ljudski stranki.

Foto: Primož Lavre - Prvak SDS Janez Janša

Za vnovičen prevzem oblasti po naslednjih volitvah Janša potrebuje dovolj zaveznikov. Tako že poteka mehčanje NSI, da bi preklicala svoje odklonilno stališče do Janše. Lojze Peterle na Janševem Planet TV ruši vnovično kandidaturo Mateja Tonina za prvaka NSI.

Na drugi strani pa SLS postopoma prevzema Janšev zaveznik Peter Gregorčič, ki skrbno obiskuje lokalne odbore. Koliko prostora bo ostalo Anžetu Logarju, se bo še videlo. Morda bo na koncu Janši zagotovil glasove prav ostanek Svobode, kot jih je nazadnje SMC.