Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Kučan je zločinec prve kategorije, na vesti ima večje zločine od Mustača

Deli na:
Janša: Kučan je zločinec prve kategorije, na vesti ima večje zločine od Mustača

Foto: Primož Lavre

Slovenija mora stati in obstati, z EU ali brez nje, je pogovoru za Demokracijo in Novo24TV povedal predsednik SDS Janez Janša - O NSi je dejal, da dvomi, da se bo prebila v naslednji sklic parlamenta, saj da z izključitvijo Aleša Hojsa, z "glasovanjem proti pravici do pokopa še nerojenih otrok in zaletavanjem v SDS izgubljajo tudi najzvestejše volivce"

O odnosih SDS z NSi je Janša povedal, da so razlogi za nenehno zaletavanje posameznikov in tudi predsednice te stranke v SDS in njeno vodstvo v tem, kar je iz NSi danes nastalo. Po četrt stoletja spremljanja dogajanj na slovenskem političnem prizorišču je mogoče jasno videti vzorce in vzvode, s katerimi so obvladovali del politično organiziranih kristjanov, je Janša komentiral delovanje NSi.

Sicer pa Janša dvomi, da se bo NSi prebila v naslednji sklic parlamenta. "Čim bolj se bodo zaletavali v SDS, izdatnejša bo ta podpora. To igro v vodstvu NSi igrajo zavestno. Ne zavedajo pa se, da je za usmerjevalce dobiček gotov tudi v primeru, če NSi izpade iz parlamenta in tako izniči nekaj odstotkov volilnih glasov," poudarja.

Janša se je dotaknil tudi vloge bivšega predsednika Milana Kučana in ga označil za "zločinca prve kategorije". Svojo oceno nekdanjega predsednika republike je argumentiral z besedami, da "je bil Kučan član najožjega partijskega vodstva SFRJ v času, ko je to odobravalo likvidacije". Po njegovem mnenju ima Kučan "na vesti precej večje zločine" od hrvaškega udbovca Zdravka Mustača, ki ga je nemško sodišče zaradi poveljniške odgovornosti pri umoru letos obsodilo na dosmrtno ječo.

"Skratka, gre za zakrknjenega zločinca, ki se doslej ni še nikoli niti malo pokesal ali vsaj obžaloval silnega trpljenja, ki ga je povzročil ali podaljšal desettisočim," je še izjavil. Dodal je, da se tožbe Kučana zaradi teh izjav ne boji. "Tega ne bo naredil, ker vse, kar sem dejal, drži in ker se Kučan najbolj od vsega boji soočenja z resnico," je dejal.

Komentiral je tudi svoj obisk na republikanski predsedniški konvenciji v Clevelandu. Republikanskega kandidata Donalda Trumpa je Janša opisal kot neklasičnega, saj ne gre za nekoga, ki bi upošteval govorico politične korektnosti.

Janša podpira predlog o uvedbi Evropske vojske. Če hočemo, da EU v teh razmerah obstane, po oceni Janše namreč potrebuje svojo vojsko. Meni, da tehnično njena vzpostavitev ne predstavlja večjega problema in da je to precej lažja naloga, kot je bila uvedba skupne evropske valute oziroma evra.

V Demokraciji so Janšo povprašali tudi o političnih spremembah na Hrvaškem. Od nove hrvaške vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića Janša pričakuje bolj umirjeno in odgovorno politiko, kot smo ji bili priča pod vlado socialista Milanovića. Slednjega je označil za populista. Boji pa se, da bo vladanje precej burno in brez zagotovil polnega mandata.