reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša novinarja Igorja Kršinarja označil za odvisnika od trde droge - zdaj se bosta srečala na sodišču!

Deli na:
Janša novinarja Igorja Kršinarja označil za odvisnika od trde droge - zdaj se bosta srečala na sodišču!

Foto: Primož Lavre, Reuters

Poleg novinark TV Slovenija Mojce Pašek in Eugenije Carl se je za kazenski pregon premierja Janeza Janše odločil tudi novinar Reporterja Igor Kršinar, ki ga je premier na twiterju označil za odvisnika od trde droge, poleg tega je delil tudi Kršinarjevo fotografijo na roli toaletnega papirja ter žaljiv zapis Žana Mahniča.

»Čista laž. Očitno je Kršinar že na trdi drogi,« je 15. oktobra 2019 na twiterju zapisal prvak SDS Janez Janša, ki se je odzval na članek v spletni strani reporter.si, v katerem je novinar Reporterja pisal o dogajanju na takratni seji komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb in se pri tem navezoval na izjavo poslanke LMŠ Jerce Korče, ki jo je po seji objavila na twiterju.

Ko je Kršinar pozneje pridobil magnetogram, je ugotovil, da je bila informacija delno netočna, in je takoj na spletni strani reporter.si objavil nov članek z naslovom: »Čigava glava bo letela? Janša govoril, da bo Šarec plačal s svojo glavo! Ni pa grozil, kot je trdila Jerca Korče.«

Kot piše v kazenski tožbi, »obdolženi že od leta 2017 na različnih družbenih omrežjih pogosto piše omalovažujoče tako o reviji Reporter kot tudi o tistih, ki jo ustvarjajo, predvsem o zasebnem tožilcu.« Toda višek predstavlja Janševa izjava, da je »očitno Kršinar že na trdi drogi«, s katero je po mnenju tožnika presegel mejo primernega in dopustnega komuniciranja.

»Čeprav je obdolženi izrazil pavšalno mnenje o vsebini članka, ko je zapisal, da je laž, pa je v nadaljevanju napadel osebo zasebnega tožilca in ne konkretnega članka, saj je zasebnega tožilca označil za odvisnika od trdih drog oziroma nekoga, ki ima take značilnosti. Vsebina spornega tvita namreč nakazuje, da je zasebni tožilec zagotovo uporabnik drog, verjetno celo trdih.«

»Zapis obdolženega ne predstavlja resne kritike članka, pač pa napad na osebnost zasebnega tožilca z namenom podcenjevanja, sramotitve, ponižanja in zasmehovanja oziroma osebne diskreditacije zasebnega tožilca. Napad na osebno dostojanstvo zasebnega tožilca je imel še toliko večje posledice, ker je obdolženi eminenten politik, poslanec državnega zbora in predsednik največje parlamentarne stranke; zaupa in verjame mu veliko število ljudi, ki so si na podlagi spornega tvita o zasebnem tožilcu lahko ustvarili popolnoma napačno predstavo.«

Sočasno so namreč neznanci na lažnih profilih napadali novinarja Reporterja in mu očitali, da je odvisnik od pomirjevala helex in alkohola. Več je o tem je Kršinar pisal v članku Tako se Žan Mahnič na Janševi TV greznici norčuje iz ljudi, ki jemljejo pomirjevala.

Tako se Žan Mahnič na Janševi TV greznici norčuje iz ljudi, ki jemljejo pomirjevala

Dan po Janševem tvitu je namreč takratni poslanec SDS Žan Mahnič na strankarski televiziji Nova24TV med drugim izjavil, da »krožijo neke slike tega novinarja Igorja Kršinarja, kako v roki drži škatlico tega helexa. To so neka pomirjevala oziroma zdravila za tiste, ki imajo psihične težave. Ne vem, ali Igor Kršinar to jemlje ali tega ne jemlje. Glede na to, kakšne članke piše, imam pač jaz svoje mnenje o tem, ali to jemlje ali ne jemlje ali morda jemlje tudi kaj drugega…«

Mahnič, ki je po izvolitvi tretje vlade Janeza Janše postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je že dan prej delil tvit anonimnega uporabnika oziroma uporabnice z imenom Joca, ki je o Kršinarju napisala pesmico in ob njegovi sliki priložila vrsto tablet s pripisom He-he-he, helex. Glede na to, da Jocine tvite Mahnič večkrat deli, gre zelo verjetno za nekoga iz podmladka SDS.

Ko je mesec dni pozneje Kršinar pisal o tovarni fake news iz kleti SDS, kjer se za svojimi lažnimi profili skrivajo mladci iz vrst SDS, je Mahnič tvitnil: »Jaz imam tovarno na Trstenjakovi, Janez Janša pa kliniko v Avstraliji. Je Kršinor spet mešal viski in Helex?« Njegov zapis pa je nato delil še prvak SDS Janez Janša.

Pozneje je Janša delil še tvit iz lažnega profila Ribič Tine z montažo slike role WC papirja, na katerem je Kršinarjeva fotografija. »Tudi navedeno kaže, da ima obtoženi nedvomno namen zaničevati osebo zasebnega tožilca in nikakor ni šlo le za kritiko njegovega dela,« še piše v kazenski tožbi, ki jo je zoper Janšo vložil novinar Kršinar.

Novinar Reporterja ob tem poudarja, da ni uporabnik drog in pomirjeval, prav tako ni alkoholik, nikoli tudi ni imel težav povezanih z zlorabo drog ali alkohola, kar lahko sodišču po potrebi dokaže tudi z zdravstveno kartoteko.

Predobravnalni narok je bil sicer že razpisan 26. maja, vendar je bila razprava zaradi bolezni pooblaščenke tožeče stranke preložena, novi datum pa še ni določen.