državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša je še vedno pripravljen vezati zaupnico na fiskalno pravilo

Deli na:
Janša je še vedno pripravljen vezati zaupnico na fiskalno pravilo

Foto: Bobo

Premier Janez Janša je poudaril, da možnost vezave zaupnice na fiskalno pravilo še vedno obstaja, če bo to povečalo možnost za sprejem fiskalnega pravila. Kot je dejal za Odmeve na TV Slovenija, tega ne potrebujemo zaradi Evrope, ampak zaradi zaščite slovenskih davkoplačevalcev in prihodnjih generacij pred neodgovornim zadolževanjem.

Po Janševih besedah je bil na včerajšnjem sestanku predsednikov parlamentarnih strank sprejet načelni dogovor, da Slovenski državni holding, agencijo ali sklad za sanacijo bank in zakon o izvedbi zlatega fiskalnega pravila usklajujejo po principu partnerstva. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo pred odločitvijo na vladi predlogi vseh parlamentarnih strank enako obravnavani, poskušali bodo poiskati najboljše rešitve.

Dogovor je pozitiven signal, je poudaril premier. Vpis fiskalnega pravila v ustavo je naša obveza, to ni nekaj, kar nam je Evropa vsilila, je dejal Janša. Dogovor je prejšnja vlada parafirala, parlament pa ratificiral, zato si glede tega po premierovih besedah ne moremo premisliti, ker bi bilo to popolnoma neverodostojno.

Glede Slovenskega državnega holdinga je premier pojasnil, da je bil zakon nujen zaradi problema slovenskih bank. Po njegovih besedah so danes našli rešitev in bodo iskali način sanacije slovenskih bank izven tega holdinga, "kar bo verjetno neposredno nekoliko bolj boleče za slovenske davkoplačevalce, kot če bi to delali znotraj holdinga, kjer bi bil vendarle nek amortizer".

Ker je večinska volja tudi pri socialnih partnerjih takšna, bodo po Janševih zagotovilih zdaj iskali to rešitev. S tem pa je nujnost za sprejem zakona o Slovenskem državnem holdingu tudi nekoliko manjša, zato so si lahko vzeli čas do septembra.

Ugibanja o neki novi koaliciji v primeru padca fiskalnega pravila in morebitne zaupnice je Janša komentiral z besedami: "To je koalicija petih različnih strank. Vsi partnerji so enakopravni in nihče jim ne veže rok in vsak se zaradi mene lahko pogovarja tudi o kakšni drugi koaliciji. Tega ni možno preprečiti."

Vendar pa je koalicija danes po Janševem mnenju odigrala vlogo, ki je omogočila, da smo dobili še dodatno upanje. "Če koalicija ne bi bila pri tem vprašanju enotna, takega dogovora ne bi bilo," je prepričan premier.

O počitnicah po Janševih besedah v vladi še niso razmišljali. Naslednji teden bo namreč imela vlada proračunsko sejo. Do 1. oktobra morajo namreč predlagati proračuna za leti 2013 in 2014, je še pojasnil premier.