matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 29. septembra

janez-jansa-tasic-valic-zver-sds-tw Reporter.si

Začeli s postopkom razrešitve Andreje Valič ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

Lucija Ćirović Njena.si

Lucija Ćirović ima zabavno srčno izbranko

Slovenija

Janša hvali DeSUS: V petih mesecih moje vlade so naredili več za slovenske upokojence kot prej v 10 letih skupaj

Deli na:
Janša hvali DeSUS: V petih mesecih moje vlade so naredili več za slovenske upokojence kot prej v 10 letih skupaj

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Vodstvo in izvršni odbor DeSUS bosta v petek razpravljala o prihodnosti stranke ter predloge poslala v odločanje članom sveta, je za STA pojasnil strankin govorec Janez Ujčič. Med predlogi bo predvidoma tudi sklic izrednega kongresa še letos, čemur je po besedah Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Pivčevi je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Pivčevi očitajo, da je stranka v času njenega vodenja, torej od januarskega kongresa, postala stranka afer.

Vodstvo stranke je poslancem sicer za petek poslalo vabilo na sestanek o prihodnosti stranke, a za zdaj kaže, da se poslanci ne bodo odzvali. Vodje poslanske skupine Franca Jurše zagotovo ne bo, ker bo na dopustu.

Bosta pa o prihodnosti stranke, tudi o morebitnem sklicu izrednega kongresa, v petek razpravljala vodstvo in izvršni odbor stranke, je včeraj povedal Ujčič. Predloge bodo posredovali članom sveta. Sestali se bodo do 25. avgusta, morda že prihodnji teden, je napovedal predsednik sveta Tomaž Gantar, a točnega datuma še ni.

Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres vključeval predlog, da svet stranke o zaupnici sploh ne bi glasoval, se Ujčič ni opredelil. Vse je v rokah članov sveta.


Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. Včeraj je za STA navedel, da bodo morali določiti rok za kongres, kar pa ne pomeni, da svet stranke ne bi glasoval o (ne)zaupnici predsednici. Svet stranke sicer lahko sprejme tudi takšno odločitev.

Poslanci so poudarili, da govorijo le o položaju Pivčeve na mestu predsednice stranke in ne o njenem ministrskem položaju ali DeSUS v vladi. Vodja poslancev DeSUS Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Včeraj je Janša tvitnil, da je DeSUS v petih mesecih aktualne vlade naredila več za slovenske upokojence kot prej v 10 letih skupaj. S tem je pospremil tvit ministrstva za finance, da so ukrepi vlade dosegli svoj cilj: več kot 300.000 upokojencev je prejelo dodatek v skupni vrednosti 66,8 milijonov evrov.

Kljub temu je dogajanje v DeSUS odprlo vprašanje, kaj morebiten odhod Pivčeve pomeni za stabilnost koalicije. Mnenja o tem so različna.

Po mnenju političnih analitikov Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko so v torek ob odmevnem sporu v DeSUS ugotavljali, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Pivčeva se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj na terenu. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli. Tega tudi po ocenah poslancev ni znala ustrezno pojasniti, ob poskusih pojasnil pa se je po mnenju analitikov še bolj zapletala.

Loading...