Revija Reporter
Slovenija

V DeSUS vre, Hršak in poslanci bodo Jasniča prijavili KPK, ker naj bi jim vsiljeval "lobistične amandmaje" pri gradbenem zakonu

STA, Reporter
1 484

21. okt. 2021 12:54 Osveženo: 13:39 / 21. 10. 2021

Deli na:

Poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Bobo

Začasni vodja poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak se je danes odzval na očitke predsednika stranke Ljuba Jasniča, da so poslanci z glasovanjem v DZ izdali stranko DeSUS. Vodstvu stranke je očital, da ne pozna parlamentarne demokracije. Očitki so leteli tudi na komunikacijo z vodstvom stranke, ki po njegovem "ubira pot reševanja težav preko medijev".

"Naše vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije, kako zadeve potekajo v DZ, predstavljajo si, da nam bodo za vsak zakon poslali napotek, kako naj poslanci glasujemo v DZ," je v izjavi za medije dejal Hršak. Ob tem je poudaril, da je bila današnja izjava Jasniča "kaplja čez rob", napovedal pa je tudi, da bodo poslanci Komisiji za preprečevanje korupcije prijavili pismo, v katerem naj bi Jasnič poslancem naročal, kako naj glasujejo. To se je zgodilo pri vlaganju amandmajev pri gradbenem zakonu in KPK bo obveščena o stiku z "lobističnimi amandmaji".

Na ponovni poziv Jasniča, naj poslanci spoštujejo sklepe stranke, ker bodo v nasprotnem primeru proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe", je Hršak dejal, da so takšnih groženj vajeni že nekaj časa. Poudaril je še, da poslanci DZ niso vezani na "nikakršna navodila nikogar in glasujejo po lastni vesti", Jasniča pa je označil za "največjega avtokrata, kar jih je". Po njegovem organi stranke nimajo pravne podlage, da bi jih izključili iz stranke, če pa bodo to naredili, pa se bodo poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji, je dejal Hršak.

Za laž je označil tudi obtožbe, da poslanci ne spoštujejo sklepov stranke.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič pa je dejal, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, ker da naj bi bili poslanci krivi za vso zlo, ki se v DeSUS dogaja. Sam je prepričan, da temu ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še izpostavil, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča glede predlogov zakonov, ki čakajo na obravnavo v DZ.