zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, se seuva v prah

Deli na:
Janša: Hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, se seuva v prah

Foto: Bobo

Prvak SDS Janez Janša je o odstopu ministra Dušana Mramorja zapisal, da se "hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah". In dodal: "Prihaja čas končnih bilanc." Vodja poslanske skupine Jože Tanko je dodal, da lobiji, ki so omogočili izvolitev te vlade, terjajo svoje plačilo.

Poleg Janše, ki se je na dogajanje v vladi odzval na družbenem omrežju Twitter, je svoje stališče o Mramorjevem odstopu v izjavi za medije v DZ podal tudi vodja poslanske skupine Tanko. Ocenil je, da finančni minister Dušan Mramor ni odstopil iz osebnih razlogov, pač pa zaradi pritiskov. Pri oblikovanju proračuna bo namreč po njegovih besedah treba poplačati račune tistim, ki so vladi omogočili nastop mandata.

Razmere v koaliciji vodje poslanske skupine Jožeta Tanka ne presenečajo. Po njegovem mnenju so bile volitve pred dvema letoma nepoštene in "prišli smo do marionetne vlade, ki mora zdaj plačevati svoje račune". Prvi davek za nepošteno zmago na volitvah bo zagotovo plačala vlada, je povedal vodja poslanske skupine.

Kaže, da je vlada zašla v velike težave, je dejal Tanko. "Finančni minister ni kdor koli. Pri njem se zbirajo vsi finančni interesi posameznih resorjev. Do resorjev pa stopajo lobisti, omrežja, tisti, ki imajo interes in ki izstavljajo račune," je dejal. Iz tega razloga Tanko pričakuje, da bo prišlo do razreza proračuna, ki ne bo ne razvojen ne socialen, pač pa bo kratkoročno zagotovil nekatere apetite.

Vlada se sicer hvali z dobrimi makroekonomskimi podatki, vendar pa ti podatki po njegovih besedah niso njena zasluga. V aktualnem mandatu namreč ni naredila ničesar takšnega, kar bi spremenilo tok dogodkov. Časa za bistvene spremembe pa ni več. "Vlada se, namesto da bi v prvih dveh letih predlagala kakršne koli reformne ukrepe, kar naprej ukvarja z reorganizacijo," je bil še kritičen Tanko.

Finančni minister Mramor je namreč danes nepreklicno odstopil s položaja. Ob tem je dejal, da odstopa iz razlogov izrazito osebne narave in kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Novico o odstopu je sporočil na skupni na novinarski konferenci s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je ob tem zagotovil, da vlada nadaljuje po začrtani poti.

Cerar je tudi povedal, da se želi z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance umakniti Metod Dragonja, ki je bil v zadnjem času deležen kritik zaradi ravnanja v primeru Luke Koper.