Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Janša: Vlada brez SDS ni možna

Deli na:
Janša: Vlada brez SDS ni možna

Foto: Primož Lavre

Najverjetnejši novi mandatar je v intervjuju za televizijo Nova24TV izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. "Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala," je dejal. SDS bo naredila vse, da sestavi stabilno vlado, je dodal.

Janša meni, da vlada, v kateri ne bo SDS, ljudem "ni v interesu, saj so v nedeljo, ne glede na to, za koga so volili, volili za to, da bi Slovenija imela vlado, ki bo vladala in bo začela čim prej reševati probleme". "Zdaj pa se kot alternativa vladi, ki bi jo sestavila zmagovalka, postavlja neka grupacija, ki je ravnokar razpadla in zaradi česar smo tudi šli na predčasne volitve," je opozoril.

Na vprašanje, ali bo lahko sestavil vlado, ki se bo čim prej lotila ključnih problemov, odgovarja, da je to odvisno od tistih, ki jih bodo povabili v koalicijo. K pogovorom namerava povabiti vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program, je ponovil.

"Verjamem, da je po prespani noči po volitvah, po ocenah in analizah, ki so bile in še bodo narejene, nekaj več pripravljenosti za sodelovanje vstopilo tudi v druge stranke in to je lahko samo nekaj dobrega za Slovenijo. Če pa bo vlado sestavljal in sestavil kdo drug, ne bom imel nič proti. Kot opozicija bomo tako kot do zdaj podprli vse dobre predloge in delali za dobro Slovenije," je dejal.


Možnosti predčasnih volitev glede na to, "da so v Sloveniji postale pravilo", Janša ne izključuje, zagotavlja pa, da če bo do njih prišlo, se to ne bo zgodilo po volji SDS.

Povedal je še, da bo ena od tem koalicijskih pogajanj volilni sistem, ki bi ga bilo treba po njegovem spremeniti, če ne želimo, da bo čez osem let na volitvah volilna udeležba 30- ali 20-odstotna.

Komentiral pa je tudi volilne izide SLS in NSi. Za SLS meni, da je bilo za njen neuspeh krivih več napak, ki pa jih bodo zagotovo analizirali v sami stranki, za NSi pa, da njeni vodilni nimajo razlogov za slabo voljo, saj da je dosegla dober rezultat.

Glede vzdušja v SDS je povedal, da je po nedeljski prepričljivi zmagi optimistično in da so samo v času volilne kampanje dobili več pristopnih izjav, kot je bilo udeležencev četrtkovih protestov proti sovraštvu v Ljubljani. Danes so imeli tudi sejo izvršilnega odbora stranke, na kateri so večji del časa namenili pripravam na lokalne volitve. Ob tem pojasnjuje, da to ni reakcija na nedeljske volitve ali priprava na predčasne volitve, ampak gre za redni letni koledar stranke, ko je treba stvari načrtovati vnaprej.