gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša evropski komisarki očita vmešavanje v notranje zadeve Slovenije

Deli na:
Janša evropski komisarki očita vmešavanje v notranje zadeve Slovenije

Janez Janša - Foto: Jure Klobčar

Iz dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver po enem letu uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije, potrjen, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša.

"Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik," je dejal tudi Zver (EPP/SDS).

Kot sta pojasnila Janša in Zver, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Sodišče je po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev. "Politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev ustavnega sodišča temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko," je izpostavil Janša.

Foto: Jure Klobčar - Janez Janša in Milan Zver

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju evropske ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni.

Kot je evropski poslanec pojasnil na današnji novinarski konferenci, je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

"Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja," je poudaril Zver. Njegov največji očitek komisarki pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je, kot je dejal, v nasprotju s pogodbo o delovanju EU in tudi z lizbonsko pogodbo.


"Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je kasneje zgodilo na RTV, vključno s spremembami programskih shem in čistke na RTV," je še dejal Zver.

"Kronski dokaz" vpliva na zakonodajni proces v Sloveniji Janša vidi v delu opomnika pred pogovori z Accettom, katerega deli niso počrnjeni. V njem Jourova odločitev ustavnega sodišča o zadržanju izvajanja novele zakona o RTV označuje za kontroverzno.

Med deli dokumentov, ki so še vedno počrnjeni, je 3. točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. "Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena," je vprašal Janša.

Zveru pa se med drugim zdi sporno, da je v opomnikih komisarke pred obiskom omenjena depolitizacija RTV, večkrat pa tudi desni medijski imperij, pri čemer sta izpostavljeni Nova24TV in Demokracija kot ustvarjalki lažnih novic. "Popolnoma jasno se vidi, do kje so pri svoji politizaciji pri Evropski komisiji šli," je dejal.

Zver je napovedal, da bo nadaljeval svoja prizadevanja in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek Sodišča EU. "Pripravljam tožbo," je dejal. Evropska komisarka z dokumenti, ki so mu jih naposled posredovali, ni izpolnila svojih obveznosti in odgovornosti, zato namerava na drug način priti do tega, kar zahteva, je pojasnil evroposlanec.

Janša pa je dejal, da bodo v različnih političnih forumih Evropske unije sprožili tudi druge postopke. Kar si je privoščila Jourova, je po njegovih besedah temeljna zloraba funkcije. "Bili so že podobni primeri, a tu gre za prvi primer, kjer se da to s konkretnimi dokumenti dokazati in razkrinkati," je še ocenil predsednik SDS.