pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Če Janković zmaga, se bodo Murgle odločile za priznanje bankrota

Deli na:
Janša: Če Janković zmaga, se bodo Murgle odločile za priznanje bankrota

Foto: Bobo

"Če bo tako tudi na kongresu @PozitivnaSlo, se bodo #Murgle odločile za priznanje bankrota in pospešek pri oblikovanju tehnično-rdeče vlade," je na twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša  v odziv na napoved Zorana Jankovića, da kandidira za predsednika Pozitivne Slovenije.

Janković je na današnji novinarski konferenci sporočil, da bo oddal soglasje h kandidaturi za predsednika PS. Na kongresu te stranke 19. oktobra se bo tako najverjetneje pomeril s sedanjo vodjo in premierko Alenko Bratušek, ki je soglasje h kandidaturi že dala

Odzivi drugih strank na Jankovićevo potrditev kandidature:

DL: Konec te vlade

Poslanka koalicijske DL Katarina Hočevar meni, da je kandidatura Zorana Jankovića za predsednika največje vladne stranke slab signal za vlado in mednarodne finančne trge ter znak politične nestabilnosti v državi. Za STA je poslanka ponovila stališče DL in ocenila, da bi Jankovićeva zmaga na kongresu PS pomenila konec sedanje vladne koalicije.

V DL po besedah Hočevarjeve vztrajajo, da ne sodelujejo s strankami, ki jo vodijo posamezniki, obremenjeni s sumom korupcije. Če bo Janković res kandidiral in zmagal na volitvah za predsednika PS, je to po besedah Hočevarjeve konec te vlade.

Strinja se, da so današnji dogodki in razmere v največji vladni stranki znak politične nestabilnosti in slab signal mednarodnim finančnim trgom. A po drugi strani poudarja, da ima vsaka stranka pravico, da svoja notranja razmerja uredi in razdeli tako, kot meni, da je prav.

Jurša: Janković mora biti vedno zgoraj, nad vsemi

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića za soglasje h kandidaturi za predsednika PS pričakoval, prav tako so jo pričakovali tudi nekateri drugi v DeSUS. Vendar pa je do kongresa PS še kar nekaj časa in vprašanje, kar se bo do takrat zgodilo, je za STA dejal Jurša.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS bi se lahko v PS v prihodnjih tednih še dogovorili o kandidaturi, prav tako pa je možno, da bi Janković kandidaturo umaknil tik pred zdajci. Po besedah Jurše je za Jankovića ključno, da je v središču pozornosti. "On je tako naučen živeti. Vedno zgoraj, nad vsemi," je še dejal Jurša.

PS: Kot bi se ločevala starša in ne veš, ali bi se odločil za mamo ali očeta

Če bo Zoran Janković vztrajal pri kandidaturi za predsednika PS, na kongresu njegova zmaga ni vprašljiva, je za STA poudaril poslanec PS Jerko Čehovin. Ne ve pa, ali je Jankovićeva kandidatura dokončna ali samo taktična. Sam se o podpori še ni odločil, saj je zadnje dogajanje v PS po njegovih besedah podobno tistemu, ko se starša ločujeta.

Za odgovor na vprašanje, kaj Jankovićeva kandidatura za predsednika PS pomeni za vladno koalicijo, bi bilo po besedah Čehovina treba še počakati in videti, ali bo na kandidaturi vztrajal ali jo bo morda umaknil na kongresu ali pa se bo morda prestavil celo kongres.

Vprašanje, koga od obeh kandidatov bi podprl, je za Čehovina težko. "To je tako, kot kadar se starša ločujeta, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta," je pojasnil. V tem trenutku torej Čehovin o podpori ni odločen, razmišlja pa tudi o možnosti, da ne bi podprl nikogar od njiju.

Sicer pa Čehovin meni, da v primeru, da bo Janković vztrajal pri kandidaturi, na kongresu njegova zmaga "ni vprašljiva". Večina članov ga namreč dojema kot ustanovitelja stranke in mu izkazuje neko lojalnost. "Ali je to dobro za državo, je pa že drugo vprašanje," je pojasnil.

Na vprašanje, ali trenutno dogajanje v PS pomeni razkol v stranki, je Čehovin odvrnil, da v stranki še nimajo dovolj informacij. Poudaril pa je, da poslanska skupina še vedno deluje enotno. Informacij o tem, da bi za predsednika PS kandidiral kdo tretji, pa Čehovin nima.

Han: Kot državljan nočem biti ujetnik Jankovića in njegovih interesov

Prvak SD Igor Lukšič meni, da kandidatura Zorana Jankovića za predsednika PS ni težava, bi pa to bila njegova izvolitev. Vodja poslancev SD Matjaž Han pa pravi, da je že Jankovićeva kandidatura katastrofa za državo in bo že čas do kongresa PS destabiliziral vlado. Han ocenjuje, da je ogrožena koalicija in imamo tako politično krizo kot v Italiji.

"Sama kandidatura Zorana Jankovića ni problem. Problem utegne postati stranka PS, če ga na kongresu izvoli za svojega predsednika. Kongresu PS želim obilo državniške modrosti, ko bodo članice in člani glasovali, naj mislijo na Slovenijo in ne na privatne posle," je v odzivu na Jankovićevo napoved, da bo kandidiral za predsednika PS, navedel Lukšič.

Vodja poslancev SD Han pa je bolj oster. Upa, da se Janković zaveda, kaj njegova napoved kandidature pomeni za koalicijo, državo in za stabilnost vlade. "Dokler se je igral le z usodo podjetij, ki jih je vodil, je malo manj težav. A ko se igra z usodo državljank in državljanov, ki bodo lahko zaradi tega izgubili tudi ekonomsko suverenost za 20 let, je neodgovorno," je poudaril Han.

Jankoviću sporoča, da si država ne zasluži tega, kar sedaj počne, ob čemer poudarja, da kot državljan ne želi biti ujetnik Jankovića in njegovih interesov.

"Po naravi sem trgovec, tako kot Janković. Razumem trgovske zvijače, ki jih uporablja. Ko pa gre za interese države, je treba dati trgovske ambicije na stran," je bil do Jankovića oster vodja poslanske skupine SD.

Če namerava Janković izsiljevati svojo stranko, ga ne moti, a izsiljevanje koalicijskih partnerjev in države pa tudi pri "trgovcih" ne vzdrži.

Han bo, kot napoveduje, danes predlagal predsedniku stranke Igorju Lukšiču, da se zaradi Jankovićeve kandidature sestane vodstvo stranke SD in se dokončno odločijo, kakšne bodo njihove nadaljnje poteze.

To, da bi Janković lahko vodil PS, Bratuškova pa bi ostala predsednica vlade, je po mnenju Hana brez pomena. "Predsednik vlade mora biti tudi predsednik stranke," je dejal. Če pa bi do tega prišlo, te koalicije po mnenju Hana ne bi smelo več biti.

Upošteva sicer možnost, da Janković na kongresu ne bi bil izvoljen. A tudi ta vmesni čas je po njegovem mnenju destibiliziral to vlado in jim pobral energijo, ki jo potrebujejo za proračun in ukrepe ter za to, "da damo signal, da smo resna, ne kavbojska država".

Vodja poslancev SD sicer ocenjuje, da proračun zaradi napovedi Jankovićeve kandidature ni ogrožen.