nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevo nadaljevanje nesklepčne seje je bilo "popoln škandal"

Deli na:
Jankovićevo nadaljevanje nesklepčne seje je bilo "popoln škandal"

Foto: Bobo

Mestni svetniki strank ZL, SMC, SDS, NSi in SLS so na skupni novinarski konferenci župana Zorana Jankovića pozvali, naj prizna postopkovno napako pri sprejemanju odloka o proračunu Mestne občine Ljubljana za leti 2015 in 2016 ter skliče izredno sejo. Zaradi obstrukcije opozicije je bil namreč mestni svet ob glasovanju o odloku nesklepčen.

Nataša Sukič iz svetniškega kluba ZL je uvodoma dejala, da opozicijski svetniki že dlje časa opozarjajo na nekorektno županovo vodenje sej. Mestna uprava na zadnji seji ni upoštevala pripomb opozicijskih svetnikov na osnutek proračuna, prav tako pa se ni opredelila do pripomb in pobud. Po besedah Sukičeve se je župan na dopolnila opozicijskih svetnikov odzval s ponižujočimi in žaljivimi komentarji, zato so bili svetniki prisiljeni zapustiti sejo.

Ob tem je poudarila, da ni nihče od njih pričakoval, da župan po njihovem odhodu ne bo preveril prisotnosti. Župana tako pozivajo, naj prizna postopkovno napako in skliče izredno sejo, na kateri bo mestnega svet veljavno sprejel proračun, saj ima v svetu večino ne glede na to, da opozicija proračuna ne podpira.

Po besedah Dragana Matiča iz svetniškega kluba SMC je bil popoln škandal, da je župan sejo nadaljeval kljub temu, da mu je bilo jasno, da je prisotnost v dvorani nezadostna za sprejemanje proračuna. "Na najpomembnejšem dokumentu mestne občine ni bila zagotovljena večina," je dejal Matič in proračun označil za vprašljivega. Če bo objavljen v uradnem listu, se zna zgoditi, da bo čez nekaj mesecev padel, je dodal Matič.

Novinarske konference se je udeležila tudi predstavnica kabineta župana, kar je zmotilo svetnika SDS Anžeta Logarja. Po njegovih besedah so že velikokrat sklicali novinarske konference, a ni bil na njih nikoli prisoten predstavnik župana. "Danes je, kar priča o tem, da se tudi župan zaveda, da je šel na tej seji tokrat predaleč," je dejal Logar. V primeru, da župan ne popravi svoje napake, bo SDS po njegovih besedah spoštovanje zakona o lokalni samoupravi iskala na ustavnem sodišču.

Svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je opozorila, da je župan v preteklosti že imel težave pri sprejemanju finančnih aktov. Glede tokratnega glasovanja je med drugim poudarila, da v izpisu glasovanja ni navedeno število prisotnih svetnikov, je pa navedeno število tistih, ki so odlok o proračunu podprli. Ministra za finance je pozvala, naj preveri veljavnost sprejetega proračuna, kot vsi ostali pa je tudi pozvala župana, naj prizna svojo napako in skliče izredno sejo.

Po besedah svetnika SLS Janeza Žagarja takega omadeževanja predlagateljev sprememb dopolnil k proračunu, kot je bilo na zadnji seji mestnega sveta, ni bilo mogoče prenašati. Županov odnos na seji je opisal kot "na robu žaljivosti", pridružil pa se je zahtevam ostalih opozicijskih svetnikov.