Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Slovenija

Janković: SDS se bo v svoji bolečini še požrla

Deli na:

Namesto zoper Lukšiča naj SDS interpelacijo vloži kar proti Ljubljani, pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki meni, da se bodo v SDS "v svoji bolečini še požrli". Prepričan je, da si Ljubljana zasluži pomoč države pri dokončanju športnih objektov v Stožicah, interpelacija pa je po njegovem samo delanje škode in kraja časa.

Namesto zoper Lukšiča naj SDS interpelacijo vloži kar proti Ljubljani, pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki meni, da se bodo v SDS "v svoji bolečini še požrli". Prepričan je, da si Ljubljana zasluži pomoč države pri dokončanju športnih objektov v Stožicah, interpelacija pa je po njegovem samo delanje škode in kraja časa.

V zvezi z interpelacijo, ki jo poslanska skupina SDS napoveduje zoper šolskega ministra Igorja Lukšiča zaradi razpisa za sofinanciranje športnih objektov, župan Zoran Janković predlaga SDS, naj interpelacijo vloži kar proti Ljubljani. V SDS po njegovem očitno "raje vidijo, da Slovenija vrne ta sredstva Evropi, kot da pridejo v Ljubljano".

Kot pojasnjujejo v SDS, je ministrstvo za šolstvo 2. julija objavilo razpis za sofinanciranje športnih objektov strateškega pomena, ki pa je zanje sporen. Kot navajajo, je namreč v celoti "napisan na kožo enega samega interesenta: Zorana Jankovića in verigi njegovih klientelistično poslovnih interesov, ki stojijo za megalomanskim in finančno nepokritim projektom javno zasebnega partnerstva v Stožicah".

Na današnji novinarski konferenci je župan Janković spomnil, da je prav SDS v rebalansu državnega proračuna za leto 2008 za projekt v Stožicah namenil 10 milijonov evrov sredstev. S predlagano interpelacijo, za kar imajo sicer zakonsko možnost, pa po Jankovićevem "delajo samo škodo" in jemljejo čas ministrstvom.

Kot je še pojasnil, gre pri razpisu, ki se izteče 23. julija, za osem milijonov evrov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov državnih sredstev, do sredstev pa bi v primeru uspešne kandidature lahko mestna občina prišla do konca letošnjega leta.

Župan je tudi zanikal, da bi se z ministrom za šolstvo in šport pogovarjala o omenjenem razpisu. Kot je navedel, je minister Lukšič pač predlagal, naj Ljubljana, ki zadnjih 15 let ni dobila nobenih državnih sredstev, dobi 20 milijonov evrov iz proračuna, kar pa naj bi finančni minister Franc Križanič zavrnil, češ da za to ni pravne osnove. "Jaz pa pravim, da pravna osnova se da zelo enostavno poiskati, če je le želja za to," dodaja župan.

V zvezi z deli za povezovalno cesto med Roško in Njegoševo je Janković povedal, da so imeli danes sestanek z izvajalcem del SCT. Terminski plan bodo sicer pripravili po skupnem sestanku z Onkološkim inštitutom, Stomatološko kliniko in Medicinsko fakulteto, podražitve pri gradnji pa niso predvidene. Sicer je Janković pojasnil, da bodo še počakali, da vidijo aneks, ki pa bo sklenjen po podaljšanju roka - 15. oktobru.

Župan je še pojasnil, da imajo v roki dokončno gradbeno dovoljenje, saj je ministrstvo za okolje in prostor vse pritožbe zavrnilo kot strokovno neargumentirane. Ni pa odločitev pravnomočna. Kot razlaga Janković, bodo "nekateri očitno šli na upravno sodišče". Sicer, kot opozarja, bi sodišče lahko zadevo zavrnilo le ob ugotovitvi, da je projekt strokovno slab: "Ampak ta projekt je bil izbran na natečaju in to se še ni zgodilo v tej državi, da bi se pravnomočnost potem dokazovalo na sodišču."