Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS o Virantu: Ali Slovenijo naprej res lahko popeljejo zahrbtna dejanja?

Deli na:
SDS o Virantu: Ali Slovenijo naprej res lahko popeljejo zahrbtna dejanja?

Foto: Bobo

Ravnanje Gregorja Viranta, ki je ob uporabi znanja in infrastrukture SDS zahrbtno snoval svojo listo, je nedostojno, so danes zapisali v SDS. Napoved Virantove liste praktično skupaj z napovedjo kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa po mnenju SDS vzbuja dodaten slab občutek.  

Zapis iz spletne strani SDS.SI z naslovom "Virant in Janković" objavljamo v celoti:

Ponedeljek, 10. oktober 2011, ni postregel samo z obletnico Koroškega plebiscita temveč tudi z novimi izdelki iz propagandnega skladišča, na katerem visi napis "Novi obrazi".
 
Medtem ko je sprevod čudne mešanice znanih oseb, borcev za privilegije in proračunskih stroškov na ljubljanskem Magistratu navrgel že pričakovano, pa najava nove stranke oziroma liste Gregorja Viranta ne sodi v to kategorijo. Naštejmo nekaj golih dejstev.

Gregor Virant ni član SDS. Vendar je bil štiri leta minister v vladi, ki jo je SDS vodila. Na volitvah leta 2008 je bil kandidat SDS na državnozborskih volitvah, leta 2010 je bil na listi SDS izvoljen v občinski svet v Domžalah (še vedno je član svetniške skupine SDS). Tri leta tekočega mandata je bil član vlade v senci oz. Strokovnega sveta SDS (iz njega še vedno formalno ni izstopil). Kot predsednik Odbora za javno upravo pri Strokovnem svetu SDS je sodeloval pri pripravi ocene stanja v državi, pri pripravi protikriznih ukrepov in sistemskih rešitev za prihodnji mandat. Program SDS za področje javne uprave je tudi javno predstavil. Sodeloval je tudi pri ostalih aktivnostih Strokovnega sveta SDS in razpolaga s ključnimi dokumenti tega organa. Iz razprav na Strokovnem svetu SDS pozna tudi povolilne projekcije stranke ter temelje njene strategije za volitve in povolilni čas.

Nedavno tega smo bili s strani članov obveščeni, da je v skupini t.i. Resetirancev potekala razprava o tem, ali bi veljalo na predčasnih volitvah nastopiti s svojo listo in da je bila večina do tega predloga skeptična. Predsednik SDS je takoj zatem v pogovoru 27. septembra 2011 povprašal Gregorja Viranta, ali je res kaj na tem. Gregor Virant mu je dejal, da takšna razmišljanja obstajajo, vendar je hkrati odločno zatrdil, da v nobenem primeru ne bo delal samostojne liste, če se SDS s tem ne bi strinjala. Predsednik SDS mu je dejal, da Slovenija v teh časih potrebuje združevanje in ne drobljenje glasov ter da bi bila takšna lista izrazito škodljiv projekt.

V SDS smo verjeli, da je bila s tem pogovorom dilema zaključena, Gregor Virant pa je nato zelo aktivno sodeloval tudi na seji Strokovnega sveta SDS natančno pred tednom dni in sicer 4. oktobra 2011.

Ustanavljanje novih strank in oblikovanje list je seveda popolnoma legitimno dejanje. Gregorju Virantu ne bi bilo mogoče očitati ničesar, če bi stranko, v kateri je njen občinski svetnik in član vlade v senci, o svoji nameri korektno obvestil, odstopil s svojih funkcij in nato pričel s svojim projektom. To je pravica vsakega državljana. A v tem primeru so dejstva žal drugačna.

V ponedeljek, 10. oktobra, zgodaj popoldan so na sedež SDS začela deževati novinarska vprašanja z željo po komentarju najave Virantove liste. Na spletnih straneh večine medijev smo lahko hkrati prebrali, da je Gregor Virant najavil namero za oblikovanje samostojne liste, ki naj bi po njegovih izračunih tretjino glasov pobrala od siceršnjih volilcev SDS.

Od tu naprej se postavlja nekaj pomembnih vprašanj. Gregor Virant razpolaga tako z oceno stanja kot tudi s celotnim programom SDS ter temelji njene volilne strategije (noben od teh dokumentov v celoti še ni bil javno objavljen). Doslej je izjavljal, da se s tem programom strinja in ga podpira. Kako bo ravnal odslej naprej? Bo zagovarjal isti program, ki ga je soustvarjal in z njim nastopil na volitvah? Če je odgovor da, potem je to nekorektno, saj gre za intelektualno last SDS, v katero je bilo vloženega veliko truda več sto članov Strokovnega sveta SDS in ostalih organov stranke. Če je odgovor ne, potem se postavlja vprašanje, od kod nenadoma strateška sprememba stališč in kje je tukaj Virantova verodostojnost?
 
Včeraj in danes, ko je napoved Virantove liste začela odmevati v javnosti, so začele prihajati dodatne informacije od naših članov, simpatizerjev in nekaterih podjetnikov. Govorijo o tem, da je Gregor Virant že poleti nagovarjal posameznike za kandidaturo na svoji listi in hkrati pri podjetnikih povpraševal po finančni podpori za svojo stranko oziroma listo. Na listo je vabil člane SDS in jih ob tem prepričeval, da bo to dobro za SDS ter pri tem dajal vtis, da gre za dogovor z vodstvom stranke.

Takšno ravnanje ni pošteno in ga obžalujemo. Napoved liste praktično skupaj z napovedjo kandidature ljubljanskega župana Jankovića vzbuja dodaten slab občutek. Mnogi nas opozarjajo, da gre za ambicijo zaledja tranzicijske levice po obračunu s SDS. Češ, Janković bo mobiliziral in združil levico, Gregor Virant pa vnesel dovolj zmede med volivce SDS, da ta ne bo mogla sestaviti dovolj trdne vlade za naslednji mandat. Opozarjajo, da je Gregor Virant že junija letos javno izjavil, da "za demokracijo ne bi bilo dobro, če bi SDS na volitvah dobila več kot 50 %" in da je enak stavek včeraj ponovil bivši predsednik Milan Kučan. Kako pa naj volilci, ki ob glasovanju seveda ne vedo, kakšen bo končni rezultat, upoštevajo ta "dobronameren" Virantov nasvet in glasujejo proti "nevarnosti za demokracijo", če ne tako, da pač ne glasujejo za SDS? Opozarjajo tudi, da ne Virant ne Kučan podobne grožnje za demokracijo nista razpoznala v 50+, ki jih je Zoran Janković že dvakrat prejel za svojo listo v Ljubljani. Člani in drugi, ki se nam v teh dneh oglašajo z različnimi razlagami in informacijami, opozarjajo tudi na mnoge druge povezave in morebitna ozadja.

V SDS se ne nameravamo ukvarjati z njimi. Ozadja so namreč manj pomembna, pomembne so posledice dejanj. Te pa so na dlani. Ravnanje Gregorja Viranta, ki je ob uporabi znanja in infrastrukture SDS zahrbtno snoval svojo listo, je nedostojno. Obžalujemo ga in sporočamo, da Slovenije iz gospodarske, socialne in moralne krize ne morejo popeljati zahrbtna dejanja, pa če so ta zavita v še tako blestečo retoriko ali videz nadstrankarstva.

SDS bo kljub takšnim udarcem pod pas in poskusom odvračanja pozornosti od ključnih razvojnih problemov države neomajno vztrajala na začrtani poti ter s ponudbo konkretnih in pravičnih rešitev ter odkritim združevalnim pristopom delovala za dobro Slovenije.