palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Naj se žrtvujem, da bo padel Janez Janša?

Deli na:
Janković: Naj se žrtvujem, da bo padel Janez Janša?

Foto: Primož Lavre

Predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković je v pogovoru za prilogo Dnevnika Objektiv dejal, da bo odločitev o njegovem odstopu nek notranji signal. "To bo samo moja odločitev in o njej bom premislil," je dejal. Za politična preigravanja pa je označil oceno, da bi levica lahko z njegovim odstopom dokončno stisnila Janeza Janšo v kot.

Janković je potrdil, da je bil v zadnjih dneh deležen nasvetov z levice. "Eni mi svetujejo, naj grem, ker da je to edina rešitev za državo, ker bi se morala zamenjati vlada, drugi mi govorijo, naj vztrajam, teh je več. Oboji imajo prav, ampak odločil se bom sam," je poudaril.

Vprašal se je, ali je to pravi način. "Naj se žrtvujem, da bo padel Janez Janša, čeprav nisem naredil nič koruptivnega in znam pojasniti vsak evro svojega premoženja? Naj zaradi tega opustim vse načrte, ki jih imam z našim programom za Slovenijo? Naj ustavim razvoj Ljubljane? Imamo potem demokracijo ali politično tržnico," je dodal.

Kot je dejal, je takoj za predčasne volitve in za določene politične spremembe. Spremembe referendumske zakonodaje po njegovem mnenju ob takšnih odločitvah ustavnega sodišča niso več potrebne. Strinja se tudi s predčasnim odpoklicem županov pod določenimi pogoji in s spremembo volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu. "Veste, lepo je reči, zamenjajte Jankovića! Naj raje povedo rešitev," je pozval prvak PS.

Logika nekaterih na levici je po njegovih besedah enaka logiki te vlade. "Kar naenkrat se nekdo odloči, da nekoga ne potrebujejo. Janša trdi, da ne potrebuje 'zdravnikov in učiteljev', na levici pa, da sem jaz odveč," je poudaril Janković.



Janković je v pogovoru priznal, da je razmišljal o tem, da se umakne. "Popolnoma sem prepričan, da sem nedolžen. Očitajo mi, da nisem prijavil sprememb v premoženju, ne pa, da se mi je to povečalo," je ponovil in dodal, da bi s svojim umikom na nek način priznal, da je to, česar ga obtožuje komisija, tudi golo dejstvo.

Prvak PS pričakuje, da bo komisija sum korupcijskega tveganja, ki ga je izrazila v poročilu, spremenila v dejstvo ali pa ga ovrgla. "Razmišljam o upravnem postopku, za katerega vem, da bo trajal dolgo," je napovedal.

Kot je pojasnil, si želi spremembe ureditve, ki bi obravnavani osebi omogočala, da se po zgledu računskega sodišča odzove na predhodno ali vmesno poročilo. Za demokracijo se mu zdi pomembno, da imamo organe, kot je protikorupcijska komisija, vendar bi morali doreči njene pristojnosti, ki zadevajo pravice preiskovancev. "Ker je zakon tak, da je njena odločba dokončna, mi zdaj ostane le varuh človekovih pravic ali sodišče," je dejal.

Pred današnjim kongresom PS pa je še povedal, da na njem ne bodo odločali o pridružitvi socialistični internacionali, ker je njen predsednik Hannes Swoboda udeležbo na kongresu odpovedal. Po njegovih besedah bi šli k socialistom in ne liberalcem, ker je prepričan, da je podjetje uspešno, če gre delu čast in oblast. Zatrdil je, da se bodo pogovarjali s socialisti.