Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša meni, da bo DL v parlamentu sprožila "ustrezne postopke" za njegov odstop

Deli na:
Janša meni, da bo DL v parlamentu sprožila "ustrezne postopke" za njegov odstop

Foto: Bobo

Premier Janez Janša je v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal, da bo danes svetu SDS ponudil svoj odstop z mesta predsednika stranke, nezaupnica pa bi zanj pomenila tudi odstop z mesta predsednika vlade. Janša sicer meni, da bo Državljanska lista v parlamentu sprožila "ustrezne postopke" za njegov odstop.

Svet SDS bo sicer, kot je dejal Janša, tudi poslušal njegova pojasnila o ugotovitvah protikorupcijske komisije. "Če sveta moja pojasnila ne bodo zadovoljila, to pomeni odstop z mesta predsednika stranke," je poudaril Janša in dodal, da to seveda pomeni tudi odstop z mesta predsednika vlade. "Če bom dobil zaupnico sveta stranke, ki bo glasoval tajno, potem ne bom odstopil, kar sem povedal tudi koalicijskim partnerjem, ne bo pa s tem zadeva končana," je dejal. Prepričan je, da je bil predsednik Državljanske liste Gregor Virant namreč vključen v včerajšnjo "akcijo".

Kot je pojasnil, je z vrha koalicije jasno, da je bil Virant že v ponedeljek obveščen o ugotovitvah protikorupcijske komisije, medtem ko je sam zanje izvedel danes. "Tisti, ki bo odstop sprožil, bo moral prevzeti posledice," je poudaril Janša.

Komisija za preprečevanje korupcije je pri Janši sicer ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev.

Janša je v pogovoru za televizijo večino očitkov protikorupcijske komisije, ki je sicer pregledala premoženjsko stanje vseh predsednikov parlamentarnih strank, zavrnil. Tako je denimo zavrnil navedbe komisije, da se je njegovo premoženje nesorazmerno povečalo za 210.000 evrov. Zatrdil je, da je komisiji pojasnil vse. Nobena številka ni nepojasnjena, so pa nekatere v poročilu zmanipulirane, je dejal.

Kot je povedal, sta mu v času, ki ga zajema poročilo, umrla oba starša in z bratom se je dogovoril, da brat podeduje hišo ter mu kompenzira del zapuščine. Če se vse premoženje sešteje in odšteje kredit, je vse sorazmerno s tem, kar sem zaslužil, je zatrdil Janša.

Janša je v pogovoru za TVS sicer priznal nekatere zamude pri prijavi premoženja, kar je pojasnil z dejstvom, da se je zakonodaja spremenila, sam pa je to spregledal. Priznal je tudi napako pri prijavi cene avtomobila (prijavil je namreč, da je vreden 14.500 evrov, čeprav je bilo vozilo kupljeno za 46.000 evrov), a je, kot je poudaril, napako popravil in komisiji posredoval dejansko ceno.

Glede posestva v Trenti je povedal, da ga je kupil že leta 1992, zanj pa je, kot je dejal, plačal več, kot zdaj komisija trdi, da je bilo vredno leta 2005, čeprav so se cene nepremičnin v teh letih dvignile za nekajkrat.

V zvezi z očitkom, da ni prijavil poroštva za posojilo, ki ga je najela stranka, pa je Janša dejal, da je kot zastopnik stranke podpisal številne listine, vmes je bilo tudi osebno poroštvo, kar je spregledal. Ko smo to odkrili, je bilo poroštvo ukinjeno in ga ni, je dejal.

Janša je še dejal, da ima težavo z dvema od treh članov protikorupcijske komisije, Rokom Praprotnikom in Goranom Klemenčičem. Prvi ga je, kot je dejal, deset let blatil kot novinar, drugi pa je bil nekdanji državni sekretar Katarine Kresal, ki je trdil, da ni bilo napak pri najemu prostorov za nacionalni preiskovalni urad.

Premier je še poudaril, da ne pristaja na to, da se nima pravice braniti, da je komisija podala sodbo, ki je že dovolj za likvidacijo. Zato upa, da bo komisija sprožila postopek in se bo lahko branil.

Sicer pa je vse skupaj po njegovem politična igra, podobno kot v zadevi Depala vas leta 1994.

"Če mi bo svet SDS izrekel nezaupnico, to ne bo najslabši dan v mojem življenju," je zaključil Janša in dodal, da ima doma leto in pol starega otroka, s katerim se je precej bolj prijetno ukvarjati. "Politika ni moja največja in edina ljubezen," je pristavil.