901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo Jankovićevi bagri pomečkali uporniške Rogovce?

Deli na:
Bodo Jankovićevi bagri pomečkali uporniške Rogovce?

Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković in uporabniki tovarne Rog na ponedeljkovem sestanku niso našli skupnega jezika. Janković je napovedal, da bo 14. junija ob 14. uri poslal prve bagre za rušenje stavb na območju nekdanje tovarne, uporabniki Roga pa, da bodo svoj socialni in kreativni prostor branili, če bo treba, tudi s telesi.

Po pisanju Dnevnika Janković vztraja pri tem, da bo letos najprej porušil pet stavb, ki so del kompleksa, in da se bo potem čez približno leto dni začela obnova s ciljem, da bi nekdanja tovarna koles ponudila novo kulturno vsebino. Skupinam, ki zdaj delujejo v Rogu, pa je na sestanku v Mestni hiši ponudil, da predstavijo svoje dejavnosti mestni občini in upajo na vključitev v novo programsko shemo, v vmesnem obdobju rušenja in obnove pa ohranijo dosedanje vsebine. Ob tem je izrazil prepričanje, da vsi ne morejo ostati v Rogu, in dodal, da vsi tega ne bi hoteli.

Za uporabnike Roga Jankovićeva ideja ni sprejemljiva, saj se nočejo raziti, ampak krepiti skupnost, ki so jo gradili zadnjih deset let. Nesprejemljivo se jim zdi tudi, da bodo morali na novo prepričevati, da so njihovi programi najboljši oziroma dovolj dobri, da bi bili del novega Roga; na t.i. ekonomsko vrednotenje kulture ne pristajajo. Poudarjajo, da njihov cilj ni biti najboljši ali dober, ampak imeti le kreativni in socialni prostor, v katerem se lahko izražajo, ne da bi porabljali denar, ki ga nimajo, piše Dnevnik.

Janković jim je postavil dve možnosti - pomagajte zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavite v obnovljenemu Rogu; če boste skušali preprečiti rušenje, pa dialoga ne bo več. Čas jim je dal do petka.

Med predlogi uporabnikov Jankoviću je bila tudi pobuda, da naj namesto 15 milijonov, ki jih namerava vložiti v Rog, le z desetimi odstotki tega denarja kompleks toliko obnovi, da bo varen, preostalo pa nameni komu drugemu, saj so se pripravljeni odreči ugodju za to, da lahko svoje dejavnosti izvajajo svobodneje od razpisnih dejavnosti.

Načrt Mestne občine Ljubljana (Mol) za prenovo območja predvideva evropsko podprt projekt Second Chance, ki ga sicer Mol vodi od leta 2007.

Na Mol so za STA pojasnili, da ščitijo javni interes, kar pomeni, da morajo z deli začeti v roku. Za projekt revitalizacije območja Roga imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Trenutno se pripravljajo na prvo fazo projekta, ki pomeni ekološko sanacijo in rušitev prizidkov tovarne Rog. Ostala dela se bodo nadaljevala v prihodnjem letu. V letu 2017 bodo začeli z obnovitvenimi deli; pričakujejo, da bo projekt zaključen leta 2019.

Z revitalizacijo tovarne Rog v Center Rog želijo vzpostaviti nov odnos do ustvarjalnosti in postaviti novo izhodišče za razvoj kulture v mestu. Z revitalizacijo vzhodnega dela mestnega središča bo vzpostavljeno novo središče, prijazno prebivalcem in obiskovalcem, zatrjujejo na Mol.

Z razvojnim projektom Second Chance so želeli preveriti izhodiščne načrte za prenovo nekdanje tovarne Rog. V triletnem raziskovalnem procesu so s številnimi sodelujočimi, tudi uporabniki Roga, ugotovili, da prva idejna zasnova ni več ustrezala potrebam časa in potencialnih uporabnikov. Zato so vizijo centra Rog preoblikovali z več poudarka na skupnostni rabi prostora, novih tehnologijah in novih oblikah upravljanja.

Center Rog, ki bo ustvarjalno stičišče ustvarjalcev, bo s svojim delovanjem omogočil povezovanje različnih umetniških praks in ustanov, nevladnih organizacij in posameznikov iz Slovenije in tujine. "Deloval bo kot razpoložljiv proizvodni, izobraževalni in družabni prostor komunikacije in sodelovanja med uporabniki in javnostjo," so zapisali na Mol.

Prostori bodo obenem namenjeni tudi drugim dejavnostim, poleg knjižnice, enote Mestne knjižnice Ljubljana, bo nekaj prostorov namenjenih ateljejem in studiem za razne dejavnosti - te bodo prilagodili odzivom ustvarjalcev.

Revitalizacija območja Roga poleg prenove tovarne Rog zajema tudi izgradnjo parkirišč v kleti in preureditev tovarniškega dvorišča v večnamenski park. Proizvodni prostori bodo zasnovani fleksibilno, da bodo omogočali večanje ali manjšanje posameznih ateljejev.

Stavba tovarne Rog bo v celoti obnovljena. Poleg nosilne, železobetonske konstrukcije z okenskimi odprtinami bo ohranjena v prvotni obliki in podobi južna fasada, ki bo ostalo glavno, vhodno pročelje Centra Rog vzdolž Petkovškovega nabrežja. K zadnji, severni fasadi bo prizidan zastekljen prizidek, kjer bodo zunanji hodniki, stopnišče, tovorno in osebno dvigalo zagotavljali enakovreden in pregleden dostop do vseh prostorov v centru. Zaradi specifičnih dejavnosti v centru Rog bodo v vse etaže zagotovili dostop s tovornim dvigalom.

Za rušenje je predvidenih več objektov, v prihodnjem letu pa nadaljujejo z investicijo, saj je potrebno zagotoviti ekološko sanacijo in vso potrebno infrastrukturo za celovito obnovo, so še zapisali na Mol.