Revija Reporter
Slovenija

Janja Sluga je skrivnostna in ne razkriva, komu je dala glas na tajnem glasovanju

STA
6 3.454

16. feb. 2021 18:41 Osveženo: 18:43 / 16. 2. 2021

Deli na:

Janja Sluga

Bobo

Na glasovanju o konstruktivni nezaupnici se je po mnenju vodje poslancev SMC Janje Sluga izkazalo, kar so ves čas ugotavljali: da poslanci DeSUS ne podpirajo svojega predsednika Karla Erjavca za mandatarja. Kako je sama glasovala, ni razkrila. Po njenih besedah so v SMC eni redkih, ki so tajno glasovali, in bi bilo nekorektno, da bi to komentirala.

Vlada Janeza Janše je v ponedeljek uspešno prestala glasovanje o nezaupnici. Predlog konstruktivne nezaupnice z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je v DZ prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Za uspeh nezaupnice je potrebnih najmanj 46 glasov.

Po besedah Sluge se je izkazalo, da je le en poslanec DeSUS podprl nezaupnico vladi. V današnji izjavi v DZ je spomnila na stališče SMC, da je predpogoj za to, da bi se sploh začeli pogovarjati o konstruktivni nezaupnici, to, da ima kandidat za predsednika vlade podporo lastnih poslancev. Po njenem mnenju je bilo dobremu opazovalcu jasno, da predlog nezaupnice Janševi vladi ne bo uspel.

Številne špekulacije gredo sicer v smeri, da je tudi Sluga oddala neveljavno glasovnico. Ob vprašanju njenega glasovanja je v današnji izjavi spomnila, da so v SMC "eni redkih" tajno glasovali in bi bilo zelo nekorektno, da bi komentirala, kako je kdo glasoval.

Poslanska skupina SMC se je po njenih besedah danes sestala na redni seji. Kot je zatrdila, so enotni in se niso pogovarjali o njeni morebitni zamenjavi na mestu vodje poslanske skupine, o čemer se dalj časa špekulira.

Opozicija pa bo po ocenah vodje poslancev koalicijske SMC nadaljevala začrtano pot. Tako ne pričakuje, da bi se razmere umirile.

Medtem ko sta vodja poslancev DeSUS Franc Jurša in poslanec DeSUS Branko Simonovič danes ocenila, da je bil KUL ustanovljen le za konstruktivno nezaupnico in ga zato zdaj ni več, pa bodo po ocenah Sluge šele zdaj, ko se je ta prvi skupni projekt končal, videli, kako bodo v KUL naprej sposobni sodelovati med sabo. Dodala je, da si v SMC ves čas želijo, da bi bili vsi sposobni sodelovati.

Na vprašanje morebitne rekonstrukcije v vladi pa je odgovorila, da o tem nima nobenih informacij, se pa o tem že nekaj mesecev špekulira.