Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša uničuje še en svoj satelit, ker se boji, da mu bo storpediral tretjega evroposlanca

Deli na:
Janez Janša uničuje še en svoj satelit, ker se boji, da mu bo storpediral tretjega evroposlanca

Za neznanimi ustanovitelji Domovinske lige se skrivata Bernard Brščič in Lucija Šikovec Ušaj - Foto: Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je ustanovitev nove stranke Domovinske lige (Dom) in njen nastop na evropskih volitvah označil za legitimno, a škodljivo dejanje: »Povsem mogoče je, da tak nastop odnese enega poslanca desnici in ga omogoči promigrantski levici.«

Janša je na facebooku še zapisal, da bo ta stranka največjo škodo naredila pomladni strani in da gre vsak glas zanjo na škodo tistih desnosredinskih strank, ki prag lahko prestopijo. Zanimivo je, da se je prvak SDS na ustanovitev stranke Dom odzval šele po dveh tednih. Še več, na družabnih omrežjih, kjer je aktiven tudi Janša, so jo napovedovali že nekaj mesecev, vse od lokalnih volitev. Konec januarja pa smo v Reporterju opozorili, da bi lahko SDS kakšen mandat na evropskih volitvah odnesla morebitna domoljubna lista, ki bi jo vodil Bernard Brščič.

Natanko to, kar zdaj ugotavlja Janez Janša. Poraja se vprašanje, zakaj je to šele zdaj ugotovil, pred tem pa molčal in jo tiho podpiral.

Dejstvo je, da bosta na vrhu evropske liste nove stranke Janševa (donedavna) tesna politična sodelavca Bernard Brščič in Lucija Ušaj, prvi je bil državni sekretar v njegovem kabinetu predsednika vlade, druga pa kandidatka SDS na državnozborskih volitvah, oba še vedno pišeta kolumne za medije v lasti SDS, oba sta tudi nastopila na javni tribuni v Mariboru, ki jo je organiziral medij pod nadzorom poslanca SDS iz Maribora.

Predsednica stranke ni znana, njen generalni sekretar Žiga Jereb pa je pred leti vodil jeseniški odbor SDS, ta naj bi bil po naših podatkih še vedno v stiku s poslancem Žanom Mahničem, sicer predsednikom podmladka, ki naj bi stvari koordiniral iz ozadja, čeprav oba to zanikata. Na ta način naj bi prvak SDS nadzoroval njeno nastajanje. A med pobudniki Domovinske lige niso le ljudje iz SDS, ampak tudi tisti, ki niso pod njenim nadzorom. Verjetno je Janša spoznal, da je duh ušel iz steklenice in da stvari nima popolnoma pod nadzorom.

Zanimivo je tudi, da prvak SDS Domovinski ligi priznava legitimnost, škodljiva pa je samo zato, ker mu jemlje glasove. Eden od razlogov, zakaj je toleriral njeno ustanovitev, naj bi bil v tem, da bi Dom jemal glasove SNS in tako preprečil izvolitev Zmaga Jelinčiča za evropskega poslanca. Potem ko je Jelinčič podprl proračun, so se odnosi med prvakoma spet poslabšali. Toda po razkritju Gregorja Preaca, da ga je Jelinčič denarno izsiljeval v primeru njegove izvolitve za evropskega poslanca, so se možnosti, da SNS osvoji sedež v Evropskem parlamentu, močno zmanjšale.

V novih okoliščinah Janša ne potrebuje več satelitske stranke na desnici. Prvak SDS je tako ugotovil, da se lahko zgodi, da bi nova stranka njemu odškrnila en mandat v Evropskem parlamentu, saj je prag za vstop v Evropski parlament od osem do dvanajst odstotkov, ki pa ga nova stranka bržkone ne more doseči.

Zanimivo je tudi, da prvak SDS Domovinski ligi priznava legitimnost, škodljiva pa je samo zato, ker mu jemlje glasove.

Na zadnjih evropskih volitvah pred petimi leti je SDS osvojila 24,78 odstotka glasov, s čimer je za las dobila tretji poslanski sedež. Pri odstotku slabšem rezultatu ga verjetno ne bi in to se lahko zgodi letos. Vse je tudi odvisno od rezultata manjših strank, ki se potegujejo za en mandat v Evropskem parlamentu. Dom lahko odškrne odstotek glasov SDS, namesto njenega tretjega poslanca pa lahko v Bruselj odpotuje Igor Šoltes ali pa drugi na Listi Marjana Šarca oziroma kar oba.

Zato zdaj Janša ustavlja Brščiča in Ušajevo, podobno kot je pred državnozborskimi volitvami ustavil Združeno desnico. »Samo naivni lahko verjamejo«, da je diplomirani filozof Aleš Primc res tako neumen, da ne bi znal pravilno vložiti kandidatne liste. Zelo verjetno je to storil na zahtevo svojega političnega mentorja, ki je ugotovil, da mu njen nastop bolj škodi kot koristi. Danes je stranka Glas za otroke in družine, ki je tvorila Združeno desnico, praktično mrtva zadeva. Podobno se bo zgodilo z Domom, če mu ne bo uspelo zbrati tisoč overovljenih podpisov za vložitev kandidature na evropskih volitvah.

Pomenljivo je tudi, da je Janša tik pred omenjenim zapisom na facebooku retvital (delil) tvit anonimne Metke V., ki se je na naš članek v Reporterju, da je Domovinska liga satelit SDS, odzvala: »Po tem članku je več kot očitno, da za Domovinsko ligo stoji Damir Črnčec z namenom razbijati  desnico in jemati glasove SDS. Vse za potrebe LMŠ, njega osebno in v upanju še naslednjih levih vlad. Mu boste nasedli?« Znano je, da so se v SDS pred volitvami najbolj bali, da bo Črnčec ustanovil domoljubno stranko in z njo nastopil na volitvah. Da bi mu to preprečili, so reklamirali Jelinčiča na svojih medijih.

Tega Jelinčiča, ki so ga pozneje gostili na svojem pikniku v Bovcu in ki jim je zdaj obrnil hrbet! Zdaj naj bi se državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca povezal s kolumnisti v medijih SDS. Bolano! Kot je pred desetimi leti Janša rekel v intervjuju za Dnevnik: »In sloni letijo!«

Danes pa se je Janša s posebnim tvitom spravil še na portal Domovina, ki velja (tako so lansirali v SDS) za neuradno glasilo NSI: »Ko se dolgoletne mokre sanje združenih 'žlahtnih sil' (Škrabčevi evri, Milan Kučan pokojnina, Telekom prisluškovalnina, cerkveni LGBT, vir SDV v RKC…) do konca razgalijo v stališčih uredništva.«

Seveda gre za odgovor na košarico Mateja Tonina, da poslanci NSI ne bodo prispevali podpisov pod zahtevo za presojo ustavnosti proračuna, ki jo predlaga SDS, ampak bodo raje skupaj s finančnimi in pravnimi strokovnjaki pripravili svojo zahtevo in jo predložili v podpis vsem poslanskim skupinam, tudi SDS.