Revija Reporter
Slovenija

Janez Janša in avtoritarni režimi: Evropa je na Janšo postala pozorna tudi zaradi Orbana

Marko Lovec
4.076

16. jul. 2021 6:46 Osveženo: 7:11 / 16. 7. 2021

Deli na:

Viktor Orban in Janez Janša

Primož Lavre

»Nekaj več pozornosti si je predsednik vlade nakopal z internacionalizacijo sporov s političnimi strankami, mediji in drugimi akterji. A za to ni 'odgovoren' le on, temveč tudi povečan pritisk na madžarsko oblast in nekatere druge oblastne režime,« meni dr. Marko Lovec, poznavalec mednarodnih odnosov in Evropske unije.

"Zaradi širših sprememb v Evropski uniji so politiki Evropske ljudske stranke zavzeli do njih bolj poudarjeno kritično držo. Moti jih, ker jim ni mar za pravno državo, vendar ne le zaradi Janeza Janše in Viktorja Orbana, temveč tudi zaradi dogajanja v njihovih lastnih državah.

Pravna država je izpostavljena tema tudi v notranji politiki držav članic. Tudi pri njih se soočajo z vzponom nacionalnih populistov. Prikazati skušajo, da bodo, če se dokopljejo do oblasti, to uzurpirali, kršili standarde pravne države, se korumpirali …

Prav v tem času razprav v Evropskem parlamentu o madžarski zakonodaji glede LGBT+ se je začel proces proti nekdanjemu avstrijskemu podkanclerju in vodji svobodnjakov Stracheju.

Pomembne so tudi spremembe v ZDA s predsednikom Bidnom. V tem kontekstu zanimanja za te avtoritarne režime je razumeti povečano zanimanje za premierja Janeza Janšo, kako bo izpeljal predsedovanje Svetu EU," razloži Lovec

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24