Revija Reporter
Slovenija

Izgubljeno poročilo o svetovanju Alenki Bratušek: se je izgubilo med kriminalističnimi preiskavami pri njej ali ga nikoli ni bilo?

Igor Kršinar

26. apr. 2018 7:03 Osveženo: 7:09 / 26. 4. 2018

Deli na:

Poročila o svetovanju Slavena Mićkovića takratni premierki Alenki Bratušek v vladi nimajo. Se je izgubilo med kriminalističnimi preiskavami pri njej ali ga nikoli ni bilo? Tudi njen »postrežček« Jernej Pavlič ga nima.

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek je na začetku njenega mandata sklenil svetovalno pogodbo z doktorjem informacijsko-upravljavskih ved Slavenom Mićkovićem. Pogodba o svetovanju je bila sklenjena za osem mesecev od 18. aprila 2013 dalje, pogodbena vrednost je bila 4520 evrov, njena končna realizacija pa je bila 3131,79 evra.

Kot so nam sporočili v uradu vlade za komuniciranje (UKOM), je bil predmet te pogodbe samostojna priprava analiz, poročil, informacij in drugih zahtevnejših gradiv na področju fiskalne politike, ki zajemajo zlasti: »oceno trendne gospodarske rasti, določitev fiskalnega cilja, oceno javnofinančnih prihodkov, izračun plačil obresti, izračun dovoljene stopnje rasti odhodkov, izračun primarnih javnofinančnih odhodkov (brez EU sredstev) skladno z izbranim fiskalnim pravilom, izračun dejanskega in strukturnega/cikličnega javnofinančnega salda in izračun dejanskega in ciklično prilagojenega dolga.«

Pogodbo je podpisal Jernej Pavlič, vodja kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek. Zapletlo pa se je pri vprašanju, katerim institucijam je bilo poslano poročilo o svetovanju, ter naši prošnji, ali nam lahko omogočijo vpogled v navedeno svetovalno pogodbo z vso pripadajočo dokumentacijo. »Poročila niso evidentirana, dopuščamo pa možnost, da so bila poslana neposredno na elektronski naslov skrbnika pogodbe, t. j. gospoda Pavliča,« so odgovorili v Ukomu.

Tako smo se obrnili na Bratuškovo, jo obvestili, da v vladi nimajo poročila o svetovanju, ter jo zaprosili za vpogled v dokumentacijo. Prav tako smo jo vprašali, katerim institucijam je bilo omenjeno poročilo poslano.

A glej ga, zlomka! Iz Stranke Alenke Bratušek so nam odgovorili, da tudi tam tega poročila nimajo: »Poročilo o svetovanju je podlaga za vsako izplačilo, zato je bilo zagotovo pripravljeno in mora zato zagotovo biti v vladnih arhivih. Ni možno, da se je kar tako izgubilo. Če se je, pa se to ni v času mandata vlade Alenke Bratušek, ampak kasneje. Pogodba s Slavenom Mićkovićem je bila, kot po spominu navaja Alenka Bratušek, sklenjena za svetovanje pri javnih financah oziroma fiskalni politiki in ni bila realizirana v celoti. Vse gradivo, ki je bilo povezano z vodenjem vlade in ga je Alenka Bratušek imela doma, so ob – kot se je izkazalo – povsem neupravičenih kriminalističnih preiskavah zaradi kandidature za evropsko komisarko zasegli kriminalisti. Jernej Pavlič prav tako nima te ali druge dokumentacije.«

Slaven Mićković je bil dolga leta sodelavec Alenke Bratušek na ministrstvu za finance. Tam je bil zaposlen od leta 1997 do 2013, najprej kot vodja sektorja za statistiko dolga, zadnjih deset let pa je vodil sektor za napovedovanje fiskalnih tokov. Od marca 2013 je pomočnik direktorja službe za tveganja v Abanki Vipa. Je tudi član nadzornega sveta in član revizijske komisije nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava.