Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izgubljena dediščina Mira Cerarja: Igor Zorčič in Zdravko Počivalšek se spopadata za nasledstvo

Deli na:
Izgubljena dediščina Mira Cerarja: Igor Zorčič in Zdravko Počivalšek se spopadata za nasledstvo

Zdravko Počivalšek, Miro Cerar in Igor Zorčič - nikoli več skupaj? - Foto: fotomontaža Reporter

Nekdanji predsednik vlade in ustanovitelj SMC Miro Cerar odreka politično dediščino stranke tako Zdravku Počivalšku kot Igorju Zorčiču, saj sta oba omogočila sedanjo vlado Janeza Janše.

Na volitvah leta 2014 je SMC postala daleč največja politična stranka, danes so od nje ostale le še razvaline. Njena glavnina, ki jo je prevzel Zdravko Počivalšek, se je pred kratkim odrekla staremu imenu in se preimenovala v Konkretno.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je že zbral več kot dvesto overjenih podpisov za ustanovitev nove stranke Liberalni demokrati. Kongres bo kmalu po novem letu.

Nobena nima možnosti za politično preživetje brez povezave v predvolilno koalicijo, ustanovitelj SMC Miro Cerar v nobeni tudi ne vidi politične naslednice stranke, ki jo je vodil.


Počivalškova stranka bo na volitvah nastopila skupaj z SLS, NLS in Zelenimi na listi Povežimo Slovenijo. Tudi Zorčič z novo stranko meri na povezovanje: »Včasih je treba stvari razstaviti, da jih lažje sestaviš. Problem pa bo, če se majhne stranke ne bodo znale povezati med seboj.«

Pišemo o vzrokih za razpad nekdaj mogočne stranke, kako so se poslanci obrnili proti vetru, kako je v Janševem naročju pristala celo njegova nekdanja velika kritičarka Simona Kustec, zakaj je tudi Zorčičeva skupina zamudila vlak za politični obstoj.

O dediščini svoje nekdanje stranke je za Reporter spregovoril tudi Miro Cerar, ki je razložil, zakaj ne zaupa niti poslancem, ki so prestopili v druge stranke oziroma ustanavljajo novo. Dogajanje pa je komentirala tudi nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24