nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izbrisani zavračajo zadnjo ponudbo države; po odškodnino gredo na evropsko sodišče

Deli na:
Izbrisani zavračajo zadnjo ponudbo države; po odškodnino gredo na evropsko sodišče

Foto: Primož Lavre

V Civilni iniciativi izbrisanih prebivalcev so pred petkovim sestankom z ministrom Gregorjem Virantom poudarili, da zavračajo predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane, saj da ta ne rešuje ničesar. Napovedujejo tudi, da problema odškodnin ne bodo več reševali s slovenskimi oblastmi, ampak pred evropskim sodiščem preko odvetnikov iz Rima.

V omenjeni iniciativi, ki se ji po besedah Antona Debevca pridružujejo tudi druge iniciative izbrisanih, v domači pravni red in domačo politiko namreč ne verjamejo več, zato se nameravajo pri reševanju problema izbrisanih v prihodnje držati odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice in pred njim tudi voditi nadalje postopke.

Predlog zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva in ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, zavračajo, saj po njihovem mnenju "ne rešuje ničesar, niti ne ureja statusov".

Zato v iniciativi napovedujejo, da se bodo z ministrom Virantom v petek sestali le toliko, da se z njim rokujejo "in mu jasno in odločno" povedo, da se nimajo kaj pogovarjati.

Da je omenjeno srečanje namenjeno le "metanju peska v oči" - predvsem Svetu ministrov Sveta Evrope, ki nadzoruje izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice - pa menijo v Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov. "Minister Virant bo verjetno poročal Svetu Evrope, da se je pri pripravi zakona kar dvakrat srečal z izbrisanimi in civilno družbo, kar ne drži. Izbrisanih nikoli ni povabil v pripravljalni fazi zakona. Na pripombe nismo dobili niti odgovora," je v izjavi za javnost zapisal predstavnik omenjene iniciative Aleksandar Todorović.

Navaja še, da se bodo sestanka udeležili, a namen njihove udeležbe ne bo pogovor o "skrajno nepravičmem predlogu zakona", temveč le nekajminutni "podučitvi Viranta o resnih in nepopravljivih posledicah za izbrisane in seveda državo".

V Civilni iniciativi izbrisanih prebivalcev pa še obžalujejo, da morajo svojo pravico iskati v tujini, "a to je dejansko posledica enotne politike večine proti manjšini". Zavračajo tudi izjave nekaterih politikov, da so imeli vsi izbrisani možnost pridobiti državljanstvo: "To ne drži - izbris je vsebina, ki z dodelitvijo državljanstva nima prav nobene povezave, saj smo bili izbrisani tisti, ki smo v tej državi imeli stalno prebivališče".

Ograjujejo se tudi od Matevža Krivica. "Matevž Krivic nikakor ne predstavlja izbrisanih in ni in ne more biti naš zastopnik. Civilna iniciativa izbrisanih prebivalcev se odločno ograjuje od njegovih izjav in dejanj," so zapisali in dodali, da lahko Krivic govori samo v imenu tistih, ki jih neposredno zastopa.

Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo je namreč za petek sklicalo nov sestanek z izbrisanimi, da jim predstavi nekoliko spremenjen osnutek zakona o odškodninski shemi za izbrisane. Omenjena shema, ki jo je zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice, bi sicer morala biti pripravljena do 26. junija, a je trenutno še v usklajevanju. Minister Virant je sicer danes povedal, da je trenutni osnutek zakona zadnji in da ministrstvo od njega ne bo odstopilo.