Revija Reporter
Slovenija

Ivan Štuhec: V čem je Pahor boljši od Milke in Romane?

Ivan Puc

1. okt. 2017 20:00 Osveženo: 9:56 / 02. 10. 2017

Deli na:

Pravkar je izšla njegova knjiga Slovenija brez Patrie in Zvonov. Z dr. Ivanom J. Štuhecem smo se pogovarjali o volitvah v Nemčiji, slovenskih predsedniških volitvah, t. i. spravnem spomeniku, o referendumu o drugem tiru, obtožnici zoper mariborskega nadškofa Krambergerja in aktualnosti J. E. Kreka. Zavod Antona Martina Slomška, ki ga vodi kot strokovni direktor, praznuje dvajset let delovanja.

Večkrat se mudite v Nemčiji, zato ste kar pravi za kakšno pojasnilo dan po volitvah v bundestag. Nekateri že napovedujejo začetek konca Merklove – kraljice Evrope.

To je že dejstvo, saj bo nastopila svoj zadnji mandat, v katerem mora poskrbeti za nasledstvo. S svojo politiko si je v precejšnji meri sama kriva, da se je znašla v položaju, v katerem bo imela velike težave s sestavljanjem vlade in se ji je na skrajni desnici zgodila nova stranka. Njeno potiskanje stranke CDU v bližino socialdemokratov, se ji je sicer obrestovalo, ker jih je potisnila v kot (ker so se v koaliciji osmodili, očitno z njo nikakor ne bodo pripravljeni še naprej sodelovati), a je zato uspelo novi stranki. Alternativa za Nemčijo je koaliciji CDU in CSI pobrala pomemben delež volilnega telesa.    

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Štuhec spregovori o prepričanju Nemcev, da so po brexitu edini garant obstoja Evropske unije; slovensko zunanjo politiko označo za katastrofalno in vpraša, kaj so Pahorjeve dobre mednarodne zveze dejansko prinesle Sloveniji; oceni potencial ženskih kandidatk in se čudi, da množica feminističnih revij ne propagira katere od njih ali kar vse; se obregne ob preganjanje priletnega nadškofa Krambergerja, medtem ko pravosodju ni uspelo obsoditi še nobenega menedžerja.