Revija Reporter
Slovenija

Ivan Štuhec je rešen! Ljubljanska nadškofija 2,5 milijona evrov posojila spremenila v donacijo

Ivan Puc
8 25.860

19. okt. 2023 6:00 Osveženo: 6:52 / 19. 10. 2023

Deli na:

Dr. Ivan Štuhec

Študijski center za narodno spravo

Po finančnem kolapsu mariborske nadškofije se je v nevarnosti znašel Zavod Antona Martina Slomška, kjer domuje tudi Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška. Da bi ostala v slovenski lasti, je mariborski nadškofiji dala posojilo ljubljanska nadškofija.

Ob praznovanju Slomškove nedelje (24. septembra) v telovadnici na Vrbanski se je direktor zavoda Ivan Štuhec zahvalil ljubljanski nadškofiji, ker je posojilo spremenila v donacijo.

Za kolikšna sredstva je šlo? Kot nam je v nedavnem pogovoru dejal tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič, bomo morali o dogovoru med mariborsko in ljubljansko nadškofijo vprašati kar omenjeni zavod ali mariborsko nadškofijo. Škofovska konferenca pri tem ni udeležena.

Reševanju Zavoda Martina Slomška je ljubljanska nadškofija po naših informacijah namenila 2,5 milijona evrov posojila. Lani so vodilni v zavodu prišli v Ljubljano, ker je potekel moratorij na plačevanje obresti, oni pa niso bili v stanju vrniti ne obresti in ne posojila.

Predlagali so odpis posojila, sicer se gimnaziji ne bo dobro pisalo. Zadnjo besedo o tem je sicer izrekel Vatikan, kar se je s to donacijo (odpisom posojila) zmanjšalo premoženje ljubljanske nadškofije.