lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Islamska skupnost prekinila z verskimi obredi, katoliške maše le z zaščitnimi maskami in medsebojno razdaljo 1,5 metra

Deli na:
Islamska skupnost prekinila z verskimi obredi, katoliške maše le z zaščitnimi maskami in medsebojno razdaljo 1,5 metra

Maša v stolnici v Murski Soboti. - Foto: Nataša Juhnov

Po novih vladnih ukrepih glede širjena okužb s covidom-19 so v vseh verskih objektih Islamske skupnosti v Sloveniji ponovno sprejeli odločitev o začasni prekinitvi izvajanja verskih obredov. Slovenska škofovska konferenca pa je za svete maše sprejela navodila, ki med drugim določajo obvezno uporabo zaščitnih mask in spoštovanje medsebojne razdalje.

Mešihat Islamske skupnosti je v džamiji Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana in ostalih verskih objektih začasno prekinil izvajanja verskih obredov, saj ne morejo izpolnjevati najnovejših pogojev, ki jih je določila vlada, so sporočili. Pojasnili so, da kot skupnost ne morejo sprejeti odgovornosti, ki jo je vlada prenesla na organizatorje dogodkov, zlasti glede vodenja seznama vernikov, ki bi se udeležili molitev.

Lahko pa petkovo molitev imam opravi s člani upravnega odbora kulturnega centra oziroma izvršilnih odborov pod pogojem, da se spoštuje odlok o omejitvi zbiranja in vodenja seznama udeležencev. Poleg tega je obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske. Enaki pogoji veljajo za opravljanje opoldanske molitve.

Slovenska škofovska konferenca pa je po seznanitvi z najnovejšimi vladnimi ukrepi sklenila, da se pri vseh svetih mašah uporabljajo navodila slovenskih škofov s 30. junija. V primeru, da se bodo razmere na področju epidemije še zaostrile, bodo slovenski škofje sprejeli dodatna navodila.Po veljavnih navodilih si morajo verniki pri sveti maši in drugem bogoslužju ob vstopu v cerkev nadeti zaščitno masko ter ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra. V ta namen lahko zasedajo vsako drugo klop. Zaščitno masko morajo nositi tudi bogoslužni sodelavci na koru, kot so pevci, organisti in drugi glasbeniki, prav tako tudi tisti, ki pobira darove vernikov, in delivec svetega obhajila. Slednji si mora pred deljenjem in po njem razkužiti roke.

Slovenski škofje obenem priporočajo župnikom in duhovnikom, naj organizirajo svete maše na prostem, če je to mogoče. Tudi pri izvedbi na prostem pa je obvezno upoštevanje medosebne razdalje 1,5 metra in razkuževanje rok. V kolikor ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje med udeleženci, morajo vsi prisotni nositi maske. Število udeležencev svete maše na prostem je omejeno na 500 vernikov.

Priporoča se tudi, da se zakrament svete spovedi obhaja na prostem. V spovednicah ga je dovoljeno podeljevati samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom ter se redno prezračuje in čisti. Spovedanec si mora pred vstopom v spovednico razkužiti roke in vanjo vstopiti z masko.

Loading...