IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

rakun v avtomatu Svet24.si

FOTO: Nekdo je ropal avtomat za prigrizke, ...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Svet

Avstrijska koalicija proti "političnemu islamu" in za prepoved nošnje naglavnih rut v šolah

Deli na:
Avstrijska koalicija proti "političnemu islamu" in za prepoved nošnje naglavnih rut v šolah

Foto: Profimedia

Avstrijski parlament je v sredo zvečer sprejel zakon, ki prepoveduje nošenje naglavnih rut v osnovnih šolah. Da bi se izognili tožbam, da zakon diskriminira muslimane, so v njem zapisali, da prepovedujejo kakršnakoli ideološka ali verska oblačila, ki so povezana s pokrivanjem glave, vendar so dopustili nekaj izjem.

Čeprav zakon uradno ni uperjen proti muslimanom, so predstavniki koalicijskih svobodnjakov (FPÖ) in konservativne ljudske stranke (ÖVP) dali vedeti, da želijo z njim prepovedati predvsem muslimanske naglavne rute, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanec FPÖ Wendelin Mölzer je dejal, da je zakon signal proti političnemu islamu, poslanec ÖVP Rudolf Taschner pa je pojasnil, da želijo z ukrepom osvoboditi deklice podrejanju.

Kljub prepovedi pa bo še naprej dovoljeno nošenje judovskih kapic in patk, ki jih nosijo sikhi. Prepoved se namreč osredotoča le na oblačila, ki prekrijejo celo oz. skoraj celo lasišče. Iz zakona so izvzeta tudi pokrivala, ki se jih nosi zaradi zdravstvenih razlogov ali za zaščito pred dežjem in snegom.

Zelo verjetno je, da bodo kritiki ali opozicija skušali zakon razveljaviti na ustavnem sodišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji že od konca leta 2017 velja prepoved nošenja burk in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Prepoved naglavnih rut za deklice pa je avstrijska desna vlada predlagala pred več kot enim letom.

Loading...