malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

Avstrijska koalicija proti "političnemu islamu" in za prepoved nošnje naglavnih rut v šolah

Deli na:
Avstrijska koalicija proti "političnemu islamu" in za prepoved nošnje naglavnih rut v šolah

Foto: Profimedia

Avstrijski parlament je v sredo zvečer sprejel zakon, ki prepoveduje nošenje naglavnih rut v osnovnih šolah. Da bi se izognili tožbam, da zakon diskriminira muslimane, so v njem zapisali, da prepovedujejo kakršnakoli ideološka ali verska oblačila, ki so povezana s pokrivanjem glave, vendar so dopustili nekaj izjem.

Čeprav zakon uradno ni uperjen proti muslimanom, so predstavniki koalicijskih svobodnjakov (FPÖ) in konservativne ljudske stranke (ÖVP) dali vedeti, da želijo z njim prepovedati predvsem muslimanske naglavne rute, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanec FPÖ Wendelin Mölzer je dejal, da je zakon signal proti političnemu islamu, poslanec ÖVP Rudolf Taschner pa je pojasnil, da želijo z ukrepom osvoboditi deklice podrejanju.

Kljub prepovedi pa bo še naprej dovoljeno nošenje judovskih kapic in patk, ki jih nosijo sikhi. Prepoved se namreč osredotoča le na oblačila, ki prekrijejo celo oz. skoraj celo lasišče. Iz zakona so izvzeta tudi pokrivala, ki se jih nosi zaradi zdravstvenih razlogov ali za zaščito pred dežjem in snegom.

Zelo verjetno je, da bodo kritiki ali opozicija skušali zakon razveljaviti na ustavnem sodišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji že od konca leta 2017 velja prepoved nošenja burk in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Prepoved naglavnih rut za deklice pa je avstrijska desna vlada predlagala pred več kot enim letom.

Loading...