franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Invalidi zgroženi nad trmo Fidesovih zdravnikov v URI Soča

Deli na:
Invalidi zgroženi nad trmo Fidesovih zdravnikov v URI Soča

URI Soča - Foto: Sa.R.

V NSIOS so zgroženi nad odločitvijo stavkovnega zbora URI Soča, da bo sledil mnenju Fidesa o neustavnosti in nezakonitosti vladnega odloka glede opravljanja zdravniške službe v času stavke. Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami tako še vedno ne sprejema oseb, starih med 18 in 65 let. V NSIOS še naprej pozivajo k odprtju ambulante za vse.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je zaradi odločitve stavkovnega zbora Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča na ministrstvo za zdravje v ponedeljek poslal dopis z obvestilom o nedelovanju ambulante in jim predlagal, da uvedejo vse možne oblike sankcij, ki so na voljo, so podarili v sporočilu za javnost. Ob tem so ponovno opozorili, da gre za kršitev mednarodnih konvencij, zakonov in odlokov.

Spomnili so, da bi morala po vladnem odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je vlada sprejela prejšnji četrtek, ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v URI Soča začeti delovati, a temu ni tako.

Pri NSIOS so v ambulanto poklicali in preverili, če deluje, a so žal prejeli negativen odgovor. Kasneje so prejeli še elektronsko sporočilo v. d. strokovne direktorice URI Soča Metke Moharić, ki je hkrati tudi vodja edine ambulante za voznike s posebnimi potrebami v Sloveniji, v katerem je pojasnila, da se je stavkovni zbor odločil, da kljub odloku dela ne bodo spremenili. Kot razlog navajajo, da je odlok vlade nezakonit.

V nacionalnem svetu invalidskih organizacij so prejeli tudi mnenje odvetnika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damijana Gregorca. Ta je po navedbah NSIOS med drugim zapisal, da v sindikatu Fides vladni odlok štejejo za neustaven in nezakonit, v tej zvezi pa je bila že pripravljena pobuda za presojo ustavnosti in zakonitosti, ki bo vložena na ustavno sodišče.


Med drugim je Gregorc po navedbah NSIOS navedel tudi, da vlada ne more sprejemati pravno veljavnih odlokov brez izrecne zakonske podlage in pooblastila, kar je že mnogokrat odločilo tudi ustavno sodišče. Dodal je tudi, da delodajalcem odsvetujejo kakršnokoli ukrepanje zoper stavkajoče v primeru, da ti ne bi izvajali storitev iz vladnega odloka, "saj bo vsakršno takšno ravnanje pred sodiščem skoraj zagotovo lahko izpodbito kot nezakonito, kar bo seveda imelo lahko večje škodljive posledice za delodajalca".

Pri NSIOS pa ocenjujejo, da je za odločanje o zakonitosti vladnega odloka pristojna izključno sodna veja oblasti, zato je do odločitve pristojnega sodišča URI Soča primoran spoštovati vladni odlok in vzpostaviti delovanje ambulante za voznike v skladu z odlokom.

Gregorc je po navedbah NSISOS v svojem dopisu spregledal člen zakona o stavki, po katerem se lahko pravica do stavke zagotovi na način, da se izpolnjuje mednarodne obveznosti, torej tudi mednarodno konvencijo o pravicah invalidov, katere podpisnik je Republika Slovenija.

Dodali so še, da iz veljavne zakonodaje izhaja, da imajo lahko kršitve načina izvajanja stavke za posledico disciplinsko in materialno odgovornost, ki ima lahko za posledico tudi prenehanje delovnega razmerja.

Dogajanje na URI Soča je na ponedeljkovi seji državnega zbora komentiral tudi premier Robert Golob. "Pa kakšen človek si, da invalidom otežuješ življenje, zato, ker si misliš, da imaš pravico do stavke, in to počneš že osem tednov. Jaz to res težko razumem. Ko se spraviš na invalide, takrat jaz nimam več, se opravičujem, spoštovanja do takega človeka," je bil kritičen. Ob tem je pojasnil, da je v pripravi interventni zakon, ki bo vključeval enake ukrepe kot vladni odlok.