severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

V okviru projekta »Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov« delajo s polno paro naprej

Deli na:
V okviru projekta »Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov« delajo s polno paro naprej

Foto: NSIOS

Na Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) se v sklopu projekta »Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov« že kažejo prvi vidni rezultati.

Projekt bo prispeval k večji socialni vključenosti oseb z različnimi oblikami invalidnosti ob hkratnem ozaveščanju širše družbe o različnosti. Skozi projekt je bistvenega pomena oblikovati bolj vključujočo družbo, ki bo prepoznala življenje in delo invalidov ter pozitivne lastnosti kartice in prispevala k ozaveščanju nujnosti prilagoditev tako fizične dostopnosti, kot tudi dostopnosti do informacij in storitev.

Projekt je prepoznan tudi mednarodno, tako so iz medijske hiše Euronews pri oblikovanju prispevka o EU kartici ugodnosti za invalide na NSIOS prejeli povabilo k sodelovanju, ki so se mu z veseljem odzvali.

Foto: NSIOS

V okviru projekta se izvaja več aktivnosti:

1.    EU KARTICA UGODNOSTI ZA INVALIDE

Ponosni so, da se je ponudnikom pri EU kartici ugodnosti za invalide, kot prvi trgovec v Sloveniji, pridružil Lidl Slovenija. Tako so 15. v mesecu (v primeru praznika en dan prej) imetniki EU kartice ugodnosti za invalide ob njeni predložitvi deležni 10 % popusta pri nakupu.

Poleg Lidla, so se akciji že pridružili: podjetje Istrabenz turizem Lifeclass Hotels & Spa (Grand hotel Portorož, Hotel Riviera, Hotel Apollo, Hotel Neptun, Hotel Mirna, Terme Portorož – bazeni s termalno vodo, medicinski center in thalasso center), Terme Topolščica in Zavod za turizem Šaleške doline.

Foto: NSIOS

2.    MINI ŠOLA NASTOPANJA

Pod vodstvom izkušenih pedagogov, stand-up komičarke, igralke, animatorke lutk in ventrilokviste Lucije Ćirović in igralca in režiserja Boštjana Štormana poteka brezplačna mini šola nastopanja, kjer slušatelji invalidi na zanimiv in kreativen način odkrivajo področje nastopanja, komunikacije, gledališča, ustvarjalne procese in razvijajo svoj osebni gledališki izraz. Udeleženci šole so se pred kratkim prvič spoznali z nastopanjem pred kamero in posneli prvi promocijski filmček za EU kartico ugodnosti za invalide, ki so ga premierno predstavili na Generalni skupščini Evropskega invalidskega foruma, ki je letos potekala v Ljubljani. Film je požel veliko navdušenja.

Vabimo vas k ogledu na:

3.    DELAVNICE ZA MLADE

Poseben poudarek ozaveščanja družbe je namenjen otrokom in mladostnikom. Po vrtcih, osnovnih šolah in srednjih šolah izvajajo delavnico »Invalid, to sem jaz«, v katerih invalid predstavil svojo osebno zgodbo. Na ta način želijo otrokom in mladostnikom približati invalide, ki so osebe takšne, kot vsi mi – ljudje. 

4.    FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Del aktivnosti bodo tudi potujoče fotografske razstave, ki bodo postavljene tako v javnih ustanovah kot velikih trgovskih centrih ter medkrajevnem avtobusnem prometu in jambo plakatih po celi Sloveniji. Priznan fotograf Primož Lavre bo v objektiv ujel vsakodnevno življenje sodelujočih invalidov.

Foto: NSIOS

5.    USPOSABLJANJA za upravne enote

NSIOS je skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) aprila izvedel delavnico za zaposlene na upravnih enotah. Delavnica je omogočila delitev informacij in izkušenj, ki bodo olajšale delo z osebami z različnimi vrstami invalidnosti. Udeleženci so se seznanili z Zakonom o izenačevanju pravic invalidov in ukrepi za izenačevanje možnosti invalidov, postopki šolanja psov pomočnikov in tehničnimi pripomočki za premagovanje komunikacijskih ovir. Zaradi pozitivnega odziva bodo delavnico ponovili v jeseni.

V projektu sodelujeta Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, kot nosilec projekta ter Urbanistični inštitut Republike Slovenije, kot partner ter drugi izvajalci.

Projekt je financiran s strani Evropske unije v skladu s programom evropske kohezijske politike v obdobju 2021 – 2027 v Sloveniji.

Foto: NSIOS