Revija Reporter
Slovenija

Golob sprejel predstavnike invalidskih organizacij

Reporter

13. maj. 2024 9:16 Osveženo: 9:20 / 13. 5. 2024

Deli na:

Premier Robert Golob je je sprejel predstavnike Evropskega invalidskega foruma (EDF) in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS)

Vlada RS

Predsednik vlade RS, dr. Robert Golob je v sklopu Generalne skupščine Evropskega invalidskega foruma (EDF), ki bo v soorganizaciji z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) potekal med 10.5. in 12.5.2024 v Ljubljani, sprejel na kratkem srečanju predstavnike EDF in NSIOS.

Srečanja s predsednikom vlade RS, dr. Robertom Golobom so se udeležili:

-    predsednik EDF  Yannis Vardakastanis
-    vodja PR EDF André Félix
-    namestnik direktorja EDF, Alejandro Moledo
-    mag. Mateja Toman, predsednica NSIOS
-    Borut Sever, predstavnik NSIOS v upravnem odboru EDF
-    mag. Mojca Vaupotič, generalna sekretarka NSIOS

Predsednik vlade RS je izpostavil izjemno dobor sodelovanje predstavnikov vlade RS ter predstavnikov NSIOS v okviru fokalne skupine, ki deluje pod okriljem vlade RS.

Predsednica NSIOS, mag. Mateja Toman je poudarila, da iinvalidske organizacije pomembno prispevajo k uresničevanju pravic invalidov in cenijo, da je to vlogo prepoznal tudi predsednik vlade z ustanovitvijo fokalne skupine v letu 2022, kot mesto rednega sodelovanja med slovensko Vlado RS in NSIOS.

Predsednik Evropskega foruma invalidov, Yannis Vardakastanis, je dejal, da je Slovenija  naredila pomembne prispevke k pravicam invalidov v EU, pohvalil njeno sodelovanje pri projektu Evropske kartice invalidnosti kot le enega izmed primerov. Impresionirani so bili nad močno podporo predsednika Vlade RS in vključevanjem civilne družbe v procese odločevanja.

Predstavniki EDF in NSIOS pa so na srečanju izpostavili oziroma predstavili:

1.    Volitve v Evropski parlament
2.    Manifest EDF, sprejet na EPPD (revizija strategije za invalide, ohranitev komisarja za enakost in direktorata za enakost in temeljne pravice v komisiji, ustanovitev evropske agencije za dostopnost itd.)
3.    Pravice invalidov v prometu in potniške pravice (v Svetu trenutno obstajajo predlogi, ki obravnavajo potniške pravice)
4.    Sredstva EU in naslednji proračun EU, še posebej v kontekstu:
-    zaposlovanja (eden od naših predlogov je vzpostavitev Garancije za zaposlovanje in spretnosti invalidov v naslednjem proračunu - proračunska postavka za spodbujanje aktivacije in zaposlovanja oseb z invalidnostmi na odprtem trgu dela),
-    samostojnoega življenja invalidov: Uporaba sredstev EU za podporo samostojnemu življenju (npr. osebna asistenca, podporna storitve v skupnosti, dostopnost grajenega okolja in stanovanj ...),
-    financiranje invalidskih organizacij.