SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

1727899568-dsc0055-01-1727899502876 (1) Reporter.si

Škandal ob obletnici KPK: Tilen Artač zabaval ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Cam Revija Stop

Kaj mislite, da se je zgodilo temu dekletu?

albert riera Ekipa

Albert Riera brutalno iskren po evropskem porazu: ...

Slovenija

Delovanje nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije presega področje invalidov

Deli na:
Delovanje nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije presega področje invalidov

Naš cilj je izboljšanje kakovosti življenja za vse ljudi, ne le za invalide. - Foto: Sašo Švigelj

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je nevladna organizacija, ki prostovoljno združuje reprezentativne in druge invalidske organizacije, ki delujejo na državni ravni v Republiki Sloveniji. NSIOS je bil ustanovljen v skladu z določbami Zakona o invalidskih organizacijah in zastopa interese več kot 115.000 invalidov v Sloveniji.

Invalidske organizacije, včlanjene v NSIOS, ki sodelujejo, predstavljajo 24 reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij v Sloveniji in le te delujejo v več kot 220 lokalnih društvih po vsej Sloveniji. NSIOS je tudi polnopravni član Evropskega foruma invalidov (EDF). To pomeni, da povzemamo vse sodobne evropske politike na področju invalidnosti, hkrati pa zagotavljamo specifične slovenske interese invalidov in aktualne vsebine za oblikovanje novih sistemskih rešitev, ki so po svoji naravi specifične in obvezne za našo državo.

Čeprav je NSIOS v osnovi organizacija, ki deluje v korist invalidov, naše delovanje presega zgolj to področje. Zavzemamo se za uresničevanje vseh temeljih pravic invalidov, zagovarjamo polno vključevanje, enakopravnost in enake možnosti na vseh družbenih področjih. Zastopamo skupne in specifične cilje v socialnem dialogu, spoštujemo avtonomijo vsake invalidske organizacije in ozaveščamo javnost o vlogi in programih invalidskih organizacij.

Prizadevamo si za enakopravne možnosti vseh ranljivih skupin v družbi: starejših, socialno izključenih, otrok, ter za dostopnost do vseh področij (kot na primer: arhitektonska, spletna in avdio vizualna dostopnost) za vse družbene skupine.

Preko vseh aktivnosti želimo prispevati k bolj vključujoči družbi za vse. Naš cilj je izboljšanje kakovosti življenja za vse ljudi, ne le za invalide.

NSIOS sodeluje pri različnih projektih evropskih razsežnosti, kot sta INTUX in Spaces4All. Smo partner Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri evropskem projektu »Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov«, s čimer naša prizadevanja niso usmerjena zgolj k invalidom – osredotočamo se na širšo družbo. Z ozaveščanjem in izobraževanjem otrok po vrtcih, šolah in fakultetah širimo razumevanje različnih oblik invalidnosti ter spodbujamo strpnost in sprejemanje. Z vseslovensko medijsko kampanjo ozaveščamo družbo o socialnem vključevanju invalidov.

Uresničitev pravic invalidov in oblikovanje dostopnega fizičnega in širšega družbenega okolja, prav tako digitalnega sveta brez ovir za vse invalide, hkrati pomeni tudi dostopno družbo in možnost enakega sodelovanja vseh družbenih skupin, tudi starejših, oseb s težavami v duševnem zdravju, otrok in družin, ki se sicer srečujejo s slabšimi možnostmi na raznih področjih.

Prepričani smo, da lahko naredimo še več in bolje, pri čemer nam bi delo olajšala tudi ureditev sistemskega financiranja NSIOS.