najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju z dr. Luko Snojem: Slovenec ki so deluje pri največjem projektu človeštva

Deli na:
Intervju z dr. Luko Snojem: Slovenec ki so deluje pri največjem projektu človeštva

Luka Snoj, vodja odseka za reaktorsko fiziko na Inštitutu Jožefa Stefana. - Foto: Primož Lavre

V francoski pokrajini Provansi, poznani po čudoviti naravi, poljih sivke in sončnic, ki pokrajino še pobarvajo in naredijo še bolj pravljično so v mestu Cadarache začeli sestavljati največjo in tudi najbolj kompleksno napravo do zdaj, fuzijski reaktor v katerem bodo znanstveniki poskušali ustvariti sonce oziroma razmere kot so na soncu, brez katerega ne bi bilo ne sivke, ne sončnic, ne Provanse in ne nas, ki vse to občudujemo. In fuzija oziroma energija, ki bi jo lahko pridobivali iz fuzijskih elektrarn bi oziroma bo pripomogla k temu, da bomo vse to še dolgo lahko občudovali, saj gre za nizkoogljičen in trajnostni vir energije, se pravi nekaj k čemur pozivajo vsi okoljevarstveniki sveta in k čemu bi morali stremeti vsi. In pri tej zagonetni sestavljanki aktivno sodelujejo tudi Slovenci, med drugimi Luka Snoj, vodja odseka za reaktorsko fiziko na Inštitutu Jožefa Stefana.

Snoj nam je v intervjuju pojasnil od kdaj je ideja, da bi zgradili fuzijsko elektrarno, kdo je dal pravzaprav to idejo, pa tudi zakaj ni prišlo takoj do realizacije projekta pri katerem se na Zemlji poskušajo ustvariti procesi, ki se naravno izvajajo na Soncu.

Razkril nam je koliko Slovencev sodeluje pri projektu ITER in kakšna je njihova vloga, prav tako pa pove, kakšno je mnenje drugih partneric glede slovenskega prispevka pri projektu.


Pojasnjujemo razlike med fuzijsko elektrarno in klasično jedrsko elektrarno, kot je denimo slovenska v Krškem. Zanimalo nas je med drugim koliko goriva je potrebno za jedrsko elektrarno in koliko za fuzijsko, da delujeta isto časa in proizvedeta isto energije. Luka Snoj nam je odgovoril tudi na to vprašanje.


Odgovoril je pa tudi kdaj bo naše električne naprave poganjala elektrika iz fuzijske elektrarne in če se bo splačalo elektriko proizvajati s fuzijo, glede na to, da je toliko drugih virov iz katerih lahko pridobivamo električno energijo.

Fuzija je torej prihodnost, a kje je svet trenutno? V dvesto letih se ni skoraj nič spremenilo. Še vedno turbine v elektrarnah poganja para, kot pri Wattovem parnem stroju, pa tudi termoelektrarne države še vedno gradijo, kjer paro za poganjanje turbin pridobivajo s segrevanjem vode z lignitom.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24