sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Inkasantstvo mestnega redarstva«: parkiranje v središču Ljubljane se bo dlje plačevalo

Deli na:
»Inkasantstvo mestnega redarstva«: parkiranje v središču Ljubljane se bo dlje plačevalo

Foto: Bobo

V Ljubljani bo treba s februarjem prihodnje leto parkirnino na javnih parkiriščih s parkomati v ožjem mestnem središču plačevati uro dlje. Ljubljanski mestni svetniki so namreč včeraj potrdili predlagane spremembe na področju urejanja prometa in parkiranja, med katerimi je uvedba treh območij parkiranja, ki bodo nadomestila dosedanji dve območji.

Prvo območje časovno omejenega parkiranja s parkomati bo zajemalo večino območja ožjega mestnega središča, drugo območje bo zajemalo območje Krakovega, del Prul in del Bežigrada, tretje območje pa ostale dele Mestne občine Ljubljana (MOL). Ura parkiranja v tretjem območju bo znašala 40 centov, parkirnino bo treba plačevati od ponedeljka do petka od 7. do 17. ure. Na drugem območju pa se bo cena parkiranja povišala, in sicer s 40 na 50 centov na uro.

Na prvem območju parkiranja pa bo treba zaradi včeraj sprejetih sprememb parkirnino na javnih parkiriščih s parkomati od ponedeljka do petka plačevati uro dlje, in sicer do 19. ure. Novosti so tudi pri parkirnih dovolilnicah. Poleg stanovalcev bodo po novem do dovolilnic za parkiranje upravičeni tudi stanovalci z začasnim prebivališčem na območju parkiranja, vendar ne v prvem parkirnem območju.

Svetnik SDS Jernej Pavlin je glede podaljšanja časa, v katerem se plačuje parkirnina, povedal, da gre pri tem za "inkasantstvo mestnega redarstva" in slabšanje kvalitete bivanja meščank in meščanov. Ti bodo po njegovih besedah prisiljeni plačevati več, "s čimer bodo prinesli nekaj evrov v slabo zastavljen proračun". V svetniškem klubu NSi pa so k predlogu podaljšanja plačevanja parkirnine podali dopolnilo, s katerim so predlagali ohranitev sedanje ureditve v prvem območju in krajši čas plačevanja parkirnine na ostalih dveh območjih parkiranja. Dopolnila svetniki niso sprejeli.


Svetniki pa so potrdili predlog odredbe o določitvi območij za pešce. Ta kot območja za pešce med drugim na novo določa Kongresni trg, Novi trg, Vegovo ulico, Turjaško ulico ter Petkovškovo nabrežje. Na slednjem območje s popolno prepovedjo prometa poteka do Resljeve ceste, pred spremembo pa sta bila določena dva režima, in sicer popolna prepoved prometa ter omejen lokalni promet.

Na območjih Čevljarske, Kastelčeve, Križevniške in Stiške ulice ter Trubarjeve ceste od Resljeve do Vidovdanske ceste se režim iz dovoljenega omejenega lokalnega prometa spreminja v režim popolne prepovedi motornega prometa. Sprejeti predlog odredbe poleg tega kot območja za pešce ne določa več Trga republike in Eipprove ulice, na Slovenski cesti pa od Gosposvetske ceste do Šubičeve ulice dovoljuje omejen lokalni promet.

Podžupan MOL Aleš Čerin je po seji povedal, da je prometna tema ena najbolj zahtevnih, pri kateri se križa vrsta različnih interesov, zato se z njo ne bodo nikoli strinjali čisto vsi. "Zlasti, če hočemo uresničevati prometno politiko Ljubljane do leta 2020, s katero želimo tretjino tistih, ki se danes vozijo z avtomobili, obdržati na cestah, tretjino usmeriti na javni promet, tretjino pa bo pešcev in kolesarjev," je pojasnil in dodal, da to zaradi slabih navad ljudi ni enostavno.

Glede novih parkirnih območij je Čerin povedal, da se ta zaenkrat ne bodo širila. "Zaenkrat je to rešitev, do katere smo prišli po daljšem času preizkušanja," je pojasnil.